Länk till startsidan för Visit Varberg
Stigskyltar i skogen.

Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i det inre av Halland, ca 20 km öster om Varberg. Inom området finner man hänförande utkiksplatser, ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat. Det anses vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden.

Vandring i Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar har totalt 66 km vandringsleder, fördelat på 12 olika leder, från 1,6 km till 6 km långa. Alla är väl skyltade och anpassade för barnfamiljer och hundägare som vill ut i naturen så du behöver inte vara rädd för att gå vilse i skogen!

En faktabroschyr över vandringslederna finns att köpa på besöksanläggningarna i området som i många fall fungerar som startplats för lederna.

Lämpliga startplatser och utgångspunkter för vandringarna är Stigs MC och Motormuseum i Flähult, Åkulla Outdoor Resort, Ästad Vingård, Skogsbostigen vid Hiaklitt, Näsetstigen, Bockstens mosse, Skärbäck och Öströö fårfarm.

Platser värda att besöka

Inom området finns mycket goda fiskemöjligheter och unika sevärdheter som Bexells talande stenar och Bockstens mosse, platsen där Bockstensmannens pålade lik upptäcktes.

Här finns trivsamma utflyktsmål som bland annat Öströö Fårfarm, Ästad gamla skola (museum), Emmastugan (hembygdsgård), Ästad Vingård och Stigs MC & Motormuseum.

Åkulla Outdoor Resort erbjuder café, restaurang, hotell, bed & breakfast, stugor, vandrarhem, ställ- och tältplatser. Runt anläggningen finns också markerade vandringsleder och skidspår med konstsnö på vintern.

Naturkartan.se Länk till annan webbplats. finns en friluftsguide över Åkulla Bokskogar. I denna guide hittar du vandringsleder, rastplatser, vindskydd och andra intressanta utflyktsmål.

Ta sig hit

Det går att både cykla och vandra längs med Åkullaleden som sträcker sig från Vabrergs centrum till Åkulla Outdoor Resort.

Buss 651 mot Ullared via Rolfstorp

Gå av vid hållplatsen Haksered och ta sedan en promenad eller cykeltur på 4 km till Åkulla. Tidtabell: hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats.

Åka taxi

  • Bokar man vandringspaket med vandra.se så får man sitt bagage kört av Varbergs taxi.
  • Åkulla Outdoor Resort har ett avtalat fastpris med Varbergs Taxi för de som vill ta sig till friluftsgården. (Detta gäller sträckan Varberg-Åkulla eller Åkulla-Varberg).
  • Ästad vingård har ett liknande avtal på sträckan Ästad-Varberg eller Varberg-Ästad

Kontakta Varbergs Taxi på telefon 0340-16500 eller boka en bil via deras app.