• Väskförbud på större evenemang
    Ska du på något evenemang i sommar? Tänk på att det är väskförbud på alla större evenemang. Läs hela meddelandet
Länk till startsidan för Visit Varberg
Man med ryggsäck som vandrar i skogen.

Vandring

Bokskogarna är bara ett av alla alternativ till magiskt vacker vandring.
I Varberg finns vandringar som passar alla. Snöra på dig skorna, packa matsäcken och upplev naturen till fots.

Åkulla vandringsleder

Åkulla bokskogar erbjuder 66 kilometer vandringsleder i en magiskt vacker miljö. I området finns ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat. Tolv väl markerade vandringsstigar, mellan 1,6 km och 6 km långa, är jämnt fördelade över området.
Läs mer på www.akullabokskogar.nu Länk till annan webbplats.

Hallandsleden

Upptäck Hallands vackra inland till fots och njut av stillhet och tystnad. Hallandsleden möter Skåneleden i söder och Bohusleden i norr. På sin väg genom Halland kan du välja en östlig och en västlig sträckning av leden. De båda sträckningarna förenas i Åkulla, öster om Varberg och i Gyltinge norr om Simlångsdalen.
Läs mer på www.hallandsleden.se Länk till annan webbplats.

Kungsjölederna

Nordöst om Varberg ligger Kungsjölederna. Totalt finns här ca 30 km markerade leder av varierad svårighetsgrad vilket gör vandringen till ett lagom utmanande äventyr. För dagsvandraren finns det nio olika turförslag med start i Gunnarsjö, Agnbäck eller Sju sjöar. Det tionde turförslaget - Kraftprovet - är en vandring för dig som vill vara ute i 2-3 dagar. Kungsjölederna erbjuder fantastiska vyer och storslagna naturupplevelser. Belöningen blir magisk för den som tar sig tid att utforska alla leder.
Läs mer på www.kungsatersbygden.se Länk till annan webbplats.

Vad ska du tänka på när du vandrar?

  • Du kan gå nästan överallt i naturen, men inte över någons hemfridszon, det vill säga det privata området som ligger närmast bostadshuset. Det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus, inte några specifika regler om avstånd.

  • Gå inte på växande gröda eller i planteringar då det finns risk för skada på mark och växtlighet. Med plantering menas trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar och liknande områden, men det gäller även skogsplanteringar med späda plantor. Det är alltid förbjudet att ta sig fram över åkrar under den tid på året då grödan kan ta skada. Det är du som går som har ansvar att se till att marken inte skadas.

  • Allemansrätten gäller inte på golfbanor.

Naturkartan

Ladda gärna ner appen Naturkartan. Här hittar du mer om naturreservat, parkeringsplatser, grillplatser, vandringsleder, vindskydd, badplatser, rastplatser och kollektivtrafik.