Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Konstverk som svävar i luften ovanför Sergels torg i Stockholm.

Konstnärerna

1. Ana Carolina Fleming, Susanne Westerberg och Lisa Burenius

Ana Carolina Fleming arbetar i flera olika medier som måleri och grafik, men även muralmålning, installation och objekt. Collaget är ett återkommande inslag i Ana Carolina Flemings bildvärld där till exempel affischer eller tidningsklipp från 1940–50-talet kan förekomma. För Fleming är detta ett sätt att ge nytt liv åt det förflutna och samtidigt berätta sin egen historia, där flytten från Argentina till Sverige utgör en central tematik.

På senare år har moderskapet fördjupat hennes konstnärliga drivkraft att berätta genom utforskandet av identitet, ursprung och tillhörighet. Genom att inkludera sitt barn i den konstnärliga processen skapar hon en dynamik där lek och skapande går hand i hand, fysiskt såväl som mentalt.

Ana Carolina Fleming är utbildad i fri konst vid Instituto Superior Santa Ana i Argentina.

Susanne Westerberg arbetar främst med teckning i olika format och material. Hennes konstnärliga praktik kretsar kring relationer, där dialogen mellan människor och det mer-än-mänskliga är centrala drivkrafter. I både två- och tredimensionell teckning söker hon närvaro och sätt att erfara snarare än att avbilda. Praktiken fungerar som en plats för gemensamt undersökande i en öppen process där tankar och lek används som metod för att utforska ett större sammanhang.

Sedan 2012 samarbetar Susanne Westerberg med Mattias Gunnarsson under namnet MASU. Tillsammans skapar de platsspecifika och processbaserade verk där förhandling och det gemensamma är i fokus. Genom temporära, rumsliga installationer öppnar de upp för situationer där gränsen mellan individ och omvärld suddas ut och där det ömsesidiga står i centrum. MASU står bland annat bakom verket En plats att längta till i Bua, från 2020.

Lisa Burenius måleri kännetecknas av en dynamisk och intuitiv process där kaos och ordning möts. Hennes storskaliga verk bygger på intryck från naturen där skog, hav, ljus och rörelse är en del av det visuella språket. Burenius målar ofta med färger och texturer som känns både uppdrivna och dova, där varje penseldrag är en del av en pågående process av tillit och spontanitet.

I sitt arbete följer hon sin egen intuition och släpper gärna fram det oväntade, vilket ofta leder till att nya former och detaljer växer fram på bildens kant eller i det som först kan verka som en tillfällighet. För Burenius handlar måleriet om att iscensätta och regissera, och att skapa en balans mellan det kontrollerade och det oförutsedda. Varje målning blir en ny manifestation på samma grundtema, en undersökning av hur kaos och ordning kan samexistera och formas i ett levande flöde.

Burenius är utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg, med en Master of Fine Arts (MFA) i tillämpad konst och hantverk.

3. Christian Verginer

Christian Verginer är en samtida italiensk skulptör verksam i Ortisei, i italienska Val Gardena där det finns en lång tradition inom träsnideri. Här har han utvecklat ett konstnärskap med ett suggestivt formspråk där människa och natur ställs sida vid sida. Hans verk förenar det figurativa med det symboliska, där människokroppen ofta integreras med motiv hämtade från djur- och växtriket. Resultatet är en visuell dialog mellan det mänskliga och det levande som omger oss, en slags tyst konversation om samhörighet, ansvar och ömsesidighet.

Verginers konst är förankrad i frågor om ekologisk medvetenhet, existentiella perspektiv och vårt förhållande till jorden som helhet. Genom sin lågmälda formgivning vill han skapa eftertanke kring framtidens möjligheter och stärka vår vilja att leva mer i samklang med allt levande.

4. Linnea Rygaard

Rygaard arbetar med centralperspektiv och geometriska konstruktioner för att skapa illusionära rum och djup. Genom att kombinera precisa former med optiska effekter skapar hon verk som påminner om labyrinter eller rebusar, där yta och djup, konvext och konkavt växlar mellan varandra.

Hon arbetar huvudsakligen med måleri, men har även producerat större offentliga gestaltningar, bl.a. Nurmengaard på Magnus Ladulås plats i Jönköping och på Kungsgatan i Stockholm.

Linnea Rygaard (1990) är verksam och bosatt i Ljusdal, ursprungligen från Mölnlycke. Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och Skowhegan School of Painting and Sculpture i Maine, USA. Hon har haft uppmärksammade separatutställningar bl.a. på Cecilia Hillström Gallery, Stockholm och Hilde Gallery, Los Angeles.

5. David Svensson

Svenssons konstnärskap handlar om perception, seende, ljus och relationen till tid och plats och rumslighet. Han använder ofta material som bär på en historia, som antika ljuskronor, gamla böcker, lampkupor och speglar. Dessa bidrar till konstverkets berättelse och reflekterar över tid, minne och existens.

David Svensson (1973) är verksam och bosatt i Malmö, ursprungligen från Skillingaryd. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, Statens Kunstakademi i Oslo och HDK-Valand i Göteborg. Flertalet av hans verk har uppmärksammats, som ex. Världens hem, Älmhult och Life Line, Odenplan, Stockholm. Han har ställt ut på konsthallar, museer och gallerier i Sverige och internationellt.

6. Leila el Harfaoui

Leila el Harfaoui arbetar i skärningspunkten mellan konst och teknologi, där vibrationer, frekvenser och AI inte bara är verktyg, utan material i sig själva. Genom sitt arbete strävar hon efter att väcka frågor om hur vi som människor påverkas av teknologin och hur vi kan använda den för att få en djupare förståelse av oss själva och varandra.

El Harfaouis praktik speglar hennes fascination för strukturer, både visuella och samhälleliga. I tidigare verk har hon utforskat partiskheter i ansiktsigenkänningssystem och skapat verk som utmanar de algoritmer som styr artificiell intelligens. Genom sitt arbete med AI har hon understrukit hur teknologin långt ifrån är neutral; den speglar och förstärker ofta de ojämlikheter som redan finns i vår värld.

Leila El Harfaoui är verksam i Stockholm med en masterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan (2024). Hennes mångdisciplinära praktik utforskar samspelet mellan konst, teknologi, vetenskap och samhälle, ofta genom konceptuella verk som belyser etiska och moraliska frågor.

7. Anna Sofia Jernryd

Jernryd utforskar frågor kring kollektiv identitet och hur vi definierar oss själva i relation till andra – både mänskliga och icke-mänskliga. Hon är intresserad av att omförhandla gränsdragningen mellan innanför och utanför, inkludering och exkludering samt "jag" och "du". Jernryd arbetar konceptuellt med den dokumentära bilden och undersöker dess möjligheter att skapa imaginära/immateriella såväl som fysiska rum.

Anna Sofia Jernryd är en bildkonstnär och fotograf baserad i Göteborg med masterexamen i konstnärlig fotografi vid HDK-Valand 2021. Hennes konstnärliga praktik rör sig mellan fotografi, video, text, ljud och textil. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Röda Sten Konsthall, Mimers Konsthall i Kungälv, Kungsbacka Konsthall och Galleri 54 i Göteborg.

8. Jenny Magnusson och Patrik Elgström

Jenny Magnusson (1970) är verksam i Göteborg med utbildning vid Konsthögskolan Valand.

Hennes konstnärliga praktik kännetecknas av en djup relation till platsen och dess arkitektur, främst i form av platsspecifika skulpturer och installationer. Hon arbetar med vardagliga material och objekt som genom enkla förändringar och omplaceringar utmanar vår uppfattning av rummet och föremålen. I hennes praktik är återbruk central, hon återvänder och återanvänder material, objekt och artefakter. Skulpturen blir bärare av tidigare verk, platsen och nuet.Genom sin konst bjuder Jenny Magnusson in betraktaren att reflektera över vardagens objekt och rummets betydelse, och hur små förändringar kan ge upphov till nya perspektiv och förståelser.

Patrik Elgström (1966) är verksam i Göteborg och utbildad vid Högskolan för Fotografi. Patrik Elgströms konstnärskap präglas av ett undersökande av arkitektur, rumslighet och seende. Han fotograferar arkitektur för i den ser han filosofi, politik, makt, ideologier samt uttryck för inre tillstånd. Patrik går in platser, genom rörelse scannar och undersöks platser och städer. Genom sin konst vill Patrik Elgström visa att fotografiet kan vara ett sätt att placera sig själv i världen.

9. SNIK

Laura Perrett och Nik Ellis är en brittisk konstnärsduo med tydliga rötter i gatukonsten, som är verksamma under pseudonymen SNIK. Perrett och Ellis konstnärliga praktik utgår från traditionella schablontekniker, där varje schablon är handskuren och ofta består av upp till nio lager.

Centralt i duons praktik är deras fokus på fotorealistiska porträtt och önskan att förmedla en känsla av stillhet och eftertanke. Betraktaren bjuds in att stanna upp mitt i den urbana vardagens brus. Tematiskt utforskar duon ofta samspelet mellan natur och stadsliv.

SNIKs verk pryder väggar i städer som Aberdeen, Stavanger, Miami och Hongkong och finns representerade i flertalet samlingar, bland annat på Urban Nation Museum i Berlin.

10. Sofia Priftis

Sofia Priftis rör sig fritt mellan konst, arkitektur och deltagandeverk. Hennes verk baseras ofta på poetiska interventioner i vardagen, där frågor om arbete, frihet och mänskliga villkor får ta plats. Den offentliga platsen är både arena och samarbetspartner i verken. Priftis använder lek som metod för att utforska gränser och begär, enligt henne för att det både blir roligare och mer intressant så. En återkommande frågeställning i hennes verk är hur vi ska bryta automatiseringen av våra liv, och hennes konstnärliga rörelse går under parollen “Krossa Tråket!”.

Sofia Priftis är utbildad på Konstfack, Kungliga Konsthögskolan och KTH, och är verksam i Stockholm.

11. Dourone

Fabio Lopez Gonzalo är verksam under pseudonymen Dourone. I sitt konstnärskap behandlar han frågor kring samhälle, framtid och livets dualitet. Som ung deltog Gonzalo i produktionen av scenografier för film, tv och reklamkampanjer. Parallellt med detta arbetade han med att göra
konceptuella miljöer för modefotografer, samtidigt som han utvecklade sitt eget konstnärliga uttryck genom målningar och urbana interventioner.

År 2012 inledde Gonzalo ett konstnärligt samarbete med Elodie Arshak och har sedan dess fokuserat på skapandet av storskaliga väggmålningar världen över. Idag kan deras verk ses i 22 länder och 66 städer. Deras målningar har under åren visats på gallerier i städer som Madrid, Barcelona, Paris, Los Angeles, Hangzhou, Miami och Bryssel.

Sedan 2019 har Dourone fokuserat på ett nytt, mer introspektivt konstnärligt uttryck med utgångspunkt i deras ateljé. Duon utforskar mänskligt beteende i vardagen genom ett fiktivt universum där de lyfter samtida samhällsfrågor och reflektion kring möjliga framtider.

13. Patricia Trambevski, Rebecca Charlez, Egzon Sherifi och Caroline Bonaldi


Patricia Trambevski arbetar abstrakt med ett organiskt formspråk. Inspirationen ligger även i mytologi, transformation och esoterism. Hon arbetar främst med stengods, gipslera, alabaster, marmor och trä. Trambevski utgår ofta från de klassiska teknikerna med handverktyg men experimenterar ofta med andra material för att få fram nya uttryck.

 

Rebecca Charlez är född och uppvuxen i Varberg. Charlez beskriver skapandet som en dialog mellan konstnären och verket, där båda påverkar och formar varandra. I sitt arbete ifrågasätter hon begreppet perfektion, i samhället och på ett personligt plan. Hon arbetar ofta med vad som finns till hands och låter begränsade resurser vara en del av den kreativa processen.

 

Egzon Sherifi är född i Prishtina, Kosovo och uppvuxen i Varberg. Hans arbete präglas av ett utforskande av material, lager och struktur främst inom måleri. Egzons konstnärskap utgår från ett djupt intresse för det mänskliga, det organiska och det föränderliga. Hans praktik är meditativ och sensorisk, där färgerna, materialen, och det oväntade i processerna leder arbetet framåt.

 

Caroline Bonaldi är utbildad vid Konstfack (MFA,2019). Hon arbetar med skulpturala objekt och installationer med textila material. I sin praktik utforskar Bonaldi kroppens relation till omvärlden. Hennes verk rör sig i gränslandet mellan fysiologiska tillstånd och psykologiska landskap, där kroppar framträder både som materia, social konstruktion och emotion. Skulpturerna undersöker hur objekt kan bära på makt, minnen, humor och motstånd genom både kontroll och slump. Genom att kombinera olika tekniker och material utmanar Bonaldi hierarkier och omförhandlar etablerade uttryck.

14. Anastasia Savinova

Anastasia Savinovas konstnärliga praktik kretsar kring platser, ekologier och människans relation till den mer-än-mänskliga världen. Hon undersöker hur allt är sammanflätat och hur vi människor är en del av något större. I hennes installationer blandar hon ofta olika tekniker, såsom skulptur, video, ljud och upphittade objekt. Hon frammanar bilder av såväl jordiska varelser som varelser som tillhör en annan värld. Hon väver samman naturliga och industriella material, från hushållsföremål till stora båtar, växter, fjädrar och snäckor.

Anastasia Savinova tog masterexamen i fri konst på Konsthögskolan vid Umeå universitet 2022. Anastasia Savinova har bland annat ställt ut på Bonniers Konsthall i Stockholm, Barents Spektakel i Kirkenes och framfört verk på Bildmuseet i Umeå samt Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn. Savinova är representerad i samlingarna på Moderna Museet och KIN – Museum för samtidskonst, ett flertal regionala och kommunala samlingar i Sverige samt i samlingen på Skrei Museum i Norge.

15. Elin Stampe och Brenda El Rayes

Elin Stampe utforskar ofta relationen mellan kropp, rum och tid. Hon arbetar med platsspecifika installationer, sensoriska landskap och koreografi kopplade till vetenskapliga teorier, om mänskliga relationer och föränderlighet. Stampe utforskar rörelse genom formbara material, rytmiska impulser och tidens förgänglighet.

Elin Stampe (f.1992) är utbildad vid Konstfack, 2021, och Kungliga Konsthögskolan, 2023.

Brenda El Rayes (f.1993) arbetar som producent, ljuddesigner, DJ och ljudtekniker. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, 2022. I sina kompositioner korsar hon musik och ljud från mellanöstern med västerländska impulser.

16. Gustav Kraitz

Gustav Kraitz föddes 1926 i Ungern och är en internationellt uppmärksammad keramiker och skulptör. Han har varit verksam i Sverige sedan 1956. Han utbildades vid Konstakademin i Budapest, men tvingades lämna sitt hemland efter Ungernrevolten. Kraitz är särskilt känd för sina monumentala verk i stengods. Hans formspråk är djupt förankrat i arkaiska uttryck, där geometriska former som klot och kuber kombineras med mjukare, organiska element. Tillsammans med sin maka, konstnären Ulla Kraitz, har han skapat ett av Sveriges mest särpräglade konstnärliga samarbeten inom keramik och offentlig skulptur.

En viktig del av Kraitz konstnärskap är den traditionella kinesiska bränningsteknik i en vedugn som han och Ulla utvecklat, en metod som ger keramiken dess karaktäristiska, djupa glasyrer och varma ytor.

17. Daniel Diamant

Daniel Diamants konstnärskap utgår ofta från det vardagliga och välbekanta; enkla objekt, material och ting som de flesta av oss har en relation till. Genom små förskjutningar, förenklingar eller förändringar av våra förväntningar skapar Diamant nya sammanhang som väcker eftertanke hos betraktaren. Återvinning och hållbarhet är återkommande teman i hans praktik.

Daniel Diamant (f. 1987) är bosatt och verksam i Katrineholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm med inriktning på glas, men har under senare år riktat fokus mot arbete med återvunna material – framför allt plast. Diamants verk har visats i både solo- och grupputställningar i Sverige och internationellt, bland annat på The Glass Factory, Steneby Konsthall och Fotografiska. Han har även genomfört flera offentliga konstverk och finns representerad i samlingar som Statens konstråd och Alma Löv Museum of Unexp. Art.

18. Skylar Willow Studio och Dekormakarna

Skylar Willow Studio är en tankesmedja som arbetar med kreativ idégenerering, utveckling av innovativa konstnärliga koncept och platsspecifik konst för utomhusmiljöer inom offentlig och privat sektor. Studion grundades 2025 och bjuder in yrkesverksamma konstnärer och kreatörer att samverka i olika uppdrag under ett gemensamt varumärke. Skylar Willow Studio har sin bas i Stockholm och verkar globalt, med särskilt fokus på Europa.

Dekormakarna är ett kreativt verkstadsföretag baserat i Stockholm, specialiserat på tillverkning av rekvisita, dekor och specialkostym. De erbjuder hantverk för scen, film, event, reklam och utställning. Kärnan i verksamheten är hantverk och problemlösning.

20, 23 och 24. Ebba Bohlin

Ebba Bohlin (1976) är född och verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och tog examen 2008. I sin konstnärliga praktik arbetar Bohlin i skärningen mellan människa, rum och tid, och skapar verk som engagerar betraktaren både fysiskt och intellektuellt. För tillfället arbetar hon med relationen mellan växtrike och människa, en relation som har funnits sedan urminnes tider och som vår existens är beroende av.

Bohlin har deltagit i flera internationella utställningar, bland annat på Kiasma i Helsingfors, Artipelag, Bonniers konsthall och Thielska galleriet. I hennes praktik ryms performance, installation, skulptur, och video. Exempel på utförda offentliga verk är den blå bron "Konkret transcendens" i Annedal, (Stockholm) samt "Spridningsvägar" i Tomteboda, en skulptur inspirerad av naturliga former och rörelser.

21. Ulla och Gustav Kraitz

Ulla och Gustav Kraitz har arbetat tillsammans i över 60 år. Geometriska former såsom kuber, sfärer och cylindrar, ställs i kontrast till mjuka, organiska former. Genom att bränna keramiken i en het vedeldad ugn, får glasyren en förhöjd lyster och ett organiskt uttryck.

Under årens lopp har de båda haft utställningar både i Sverige och utomlands, med verk som fått framträdande plats i museer, privata samlingar och offentliga miljöer. Exempelvis är Raoul Wallenberg-monumentet ”Hope” utanför FN-byggnaden, lekskulpturen på Roosevelt Island och bänkarna vid Columbus Circle, alla i New York. Några av deras mest betydelsefulla verk i Sverige är "Kattarakt” vid Södertull i Malmö, en staty av Birgit Nilsson i Båstad, ’Kudde’ i Vasaparken i Stockholm samt ett Wallenberg-monument utanför Utrikesdepartementet i Stockholm.

Paret Kraitz är initiativtagare till och en drivande kraft i öppningen av Kulturhuset Ravinen vid Norrvikens trädgårdar som invigdes 2021.

22. Christian Verginer

Christian Verginer är en samtida italiensk skulptör verksam i Ortisei, i italienska Val Gardena där det finns en lång tradition inom träsnideri. Här har han utvecklat ett konstnärskap med ett suggestivt formspråk där människa och natur ställs sida vid sida. Hans verk förenar det figurativa med det symboliska, där människokroppen ofta integreras med motiv hämtade från djur- och växtriket. Resultatet är en visuell dialog mellan det mänskliga och det levande som omger oss, en slags tyst konversation om samhörighet, ansvar och ömsesidighet.

Verginers konst är förankrad i frågor om ekologisk medvetenhet, existentiella perspektiv och vårt förhållande till jorden som helhet. Genom sin lågmälda formgivning vill han skapa eftertanke kring framtidens möjligheter och stärka vår vilja att leva mer i samklang med allt levande.

25. Zoerism

Frédéric Battle är verksam under pseudonymen Zoerism. Han är en fransk konstnär född 1985 i Nice. Med en bakgrund inom industridesign från Strate School of Design i Paris (2008) har han utvecklat ett konstnärligt uttryck där han förenar sin passion för objekt med reflektioner över vår samtid.

Battle började tidigt att rita föremål och scenarier från sin vardag. Han utforskar ofta övergivna eller förändrade föremål för att ifrågasätta vår uppfattning om form och funktion.

Battles konstnärliga praktik omfattar måleri på duk och muralmålningar. Genom att arbeta med olika perspektiv och reflektioner ger han sina verk en skulptural dimension. Det skapar en dialog mellan det abstrakta och det figurativa. Battles målningar kan bära på en känsla av förfall och transformation, och ger betraktaren möjlighet att reflektera över objektens och miljöernas förflutna och framtid.