Länk till startsidan för Visit Varberg
Kitesurfare i havet.

Västkustens surfparadis

Varberg är en stark surfdestination som lockar surfentusiaster året runt. Här finns allt för dig som älskar vågor och gärna njuter av en skummande kram av det salta havet.

I Varberg finns det flera surfställen att utforska. Apelviken passar för både den lite mer oerfarne surfaren och den erfarne och så även Träslövsläge strax söderut där en pir gör det lättare att ta sig ut och surfa in på renare vågor - inte minst för longboardglidaren. Den lite duktigare vågsurfaren kan ta sig till Kåsa där vågorna är snabbare och kräver lite mer kontroll. Tänk på att aldrig surfa ensam och informera dig om aktuella väderförhållanden och lokala strömmar innan du ger dig ut i vattnet.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren surfräv, har Varberg allt du behöver för en grym surfupplevelse. Du kan hyra surfutrusning vid någon av alla uthyrare som finns, eller ta med dig egen. Inom räckhåll väntar de 5 vanligaste surfsätten vind, våg, kite, foil och sup.

Vind

Vindsurfing eller brädsegling är en blandning mellan vanlig surfing och segling. Man får bra balans och styrka av att vindsurfa känslan av att flyga fram på vattnet med vinden i ryggen är helt fantastisk. Det kan vara lite trixigt att styra och manövrera bräda och segel, så en kurs innan du ger dig ut är att rekommendera.

Våg

Enkelt och kräver relativt lite utrustning. Du står och balanserar på en bräda. Lätt att komma igång, men det kräver mycket träning för att bli riktigt bra. Vågsurfing är rolig att utforska. Det finns väldigt många bra vågsurfingplatser i Varberg. Träslövsläge, Apelviken och Lilla Apelviken/Kåsa är centrala och har bra vågsurfing. Hyr en bräda och testa!

Kite

Mer riv och mycket action. De flesta som kör kite är mellan 18-30 år och många är tjejer. Det är viktigt att gå en kurs först och lära sig tekniken ordentligt. Det är stora krafter som tar tag i seglet. Kite har allt som vindsurfingen har men den lägger till en dimension eftersom du kan hoppa 15 meter upp och flyga 50 meter bort. Det är viktigt att följa de regler som gäller för det vatten där du kitesurfar.

Foil

En teknik som funnits länge men har blivit väldigt omtalad och populär de senaste åren. I foilsurfing åker man på en surfbräda som har ett bärplan fäst under brädan istället för en fena. Detta gör att surfbrädan kan flyga över vattnet. Foilsurfing erbjuder en helt ny dimension och spänning till surfingen. Ett annat tillvägagångssätt som istället för att åka på vågorna tar dig ovanför vågorna.

Även här finns det olika varianter du kan testa både med och utan segel till!

Sup - Stand Up Paddleboard

En skön blandning av vågsurfing och paddla kanot. Du står upp och paddlar på lugnt vatten. Ett enkelt och härligt sätt att ta sig fram på. Passar bra för hela familjen!

SUP har blivit oerhört populärt både i Europa och Sverige. Det är billigt och okomplicerat. En härlig naturupplevelse och dessutom bra och skonsam träning för kroppen. SUP funkar bra både när det blåser och när det är vindstilla. Hyr en bräda för en timme eller en hel dag och njut av havet från brädan.