• Väskförbud på större evenemang
    Ska du på något evenemang i sommar? Tänk på att det är väskförbud på alla större evenemang. Läs hela meddelandet
Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Cykel och gångväg precis vid havet med många fotgängare och cyklister.

Tillgänlighetsvänliga besökmål

Här tipsar vi om några av Varbergs största besöksmål som har gjort tillgänglighetsanpassningar och i vilken utsträckning. Oavsett väder och vind finns det något för alla att hitta på!

Badhuset Pingvinen

Pingvinen är en mötesplats för motion, hälsa och lek i Varberg, beläget på Håstens fritidsområde. I badet finns en 50-metersbassäng med läktare, två multibassänger med höj- och sänkbar botten samt ett aktivitetsbad med vattenlek och rutschkanor. Här finns ett café som kan besökas både ifrån entréhallen och inne från badet.

Pingvinen följer alla lagkrav när det gäller tillgänglighet. Lagen reglerar exempelvis en rad olika byggmått, utrymningsvägar, kontrastmarkeringar och parkeringsmöjligheter. Därutöver har anläggningen ett antal ytterligare tillgänglighetsanpassningar för att i så stor utsträckning som möjligt ska vara tillgänglig för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Här kan du läsa mer om Pingvinens tillgänglighetsanpassningar Länk till annan webbplats.

Bada i havet

Vid Barnens Badstrand, längs med piren, bredvid Kallbadhuset, finns ett nybyggt trädäck med en ramp ut i vattnet som gör det lättare att bada för dig som använder rullstol och rullator. Badrullstolar finns att låna på hamnkontoret i gästhamnen, som är bemannat kl 07.00-21.00 under juni, juli och augusti.
Kontakta hamnvärden på telefon +46 (0)70-996 57 70 om du är intresserad.

Ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet finns på femte vik på Getterön. Det finns även toaletter, omklädningsrum och dusch. Här finns också en ny lekplats utformad så att alla ska kunna vara med och leka samt en spång som underlättar att ta sig fram mellan lekplats och brygga.

Badrullstolar finns att låna under perioden 10 juni till 31 augusti, klockan 10-15, alla dagar i veckan. Kontakta badvärden på den intilliggande DHR-gården som hjälper till med utlåning.

Bio Capitol

Beläget centralt inne i Varberg har vi Bio Capitol som är nyrenoverat och redo att bjuda in till massor av mysiga stunder med popcorn och de senaste premiärerna.

Bio Capitol har rullstolsanpassat alla sina salonger. Det finns även hörslinga om man kollar med personalen i kassan.

Derome Trä- och Nostalgimuseum

I Derome, strax norr Varberg finner du detta spännande besöksmål. I genuin gårdsmiljö har du möjlighet att ta del av träets och industrialiseringens historia på ett lekfullt och annorlunda sätt. Det bjuds på en riktig nostalgitripp genom århundraden och för de minsta finns chans att pröva kreativiteten i snickerboa, testa uppfinningar i teknikverkstan eller provsitta en gammal skolbänk. I det charmiga caféet serveras hembakat och på söndagar går våffeljärnet varmt samtidigt som ångmaskinerna visslar och doften av nysågat trä sprider sig.

Derome Trämuseum har tillgänglighetsanpassat alla sina utrymmen. Hiss och ramper finns. (En ramp är lite brant men personalen hjälper till).

Läs mer om Derome Trä- och Nostalgimuseum Länk till annan webbplats.

Galleria Trädgården

Detta köpcentrum mitt i Varberg har både restaurang, café, skönhetssalonger, banker samt ca 20 butiker. Beläget i hjärtat av Varberg, ett stenkast från järnvägsstationen, hamnen och torget.

Gallerian Trädgården är tillgänglighetsanpassat med hiss till de olika våningsplanen.

Världsarvet Grimeton

Cirka 13 kilometer från Varbergs centrum ligger Hallands högsta utflyktsmål - Grimeton Radiostation. Som dessutom är med på UNESCO:s världsarvslista! Lär dig mer om mobiltelefonens föregångare, testa dina färdigheter i morsekod, genomför ett hemligt uppdrag för att rädda riket och avsluta sen med en radiokaka till fikat.

Världsarvet i Grimeton har tillgänglighetsanpassat med undantag för vissa aktiviteter som exempelvis höghöjdsklättring och besök i bunker. Annars är det full framkomlighet i lokalerna, wc med plats för rullstol samt anpassningar för hörsel- och synskadade vid visningar.

Här kan du läsa mer om Grimetons tillgänglighetsanpassningar Länk till annan webbplats.

Hitta ut

I kartan ”Hitta ut” finns utmärkta symboler för tillgänglighetsanpassade aktiviteter. Kartan finns att hämta i fysisk form på bland annat Ica Kvantum men finns också att skriva ut som PDF från deras webbplats eller i appen Hitta ut.

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta ska hitta checkpoints. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig.

Hälsans stig

Stigen består i dess östra del av asfalterade gång- och cykelvägar som är tillgänglighetsanpassade, medan den västra delen av promenadslingan utgörs av grusstigar i Brunnsbergsskogen.

Kulturhuset Komedianten

Här kan du låna böcker, surfa på internet, se spännande samtidskonst, utmana din kreativa sida, lyssna till föreläsningar, se teaterföreställningar och uppleva konserter med både lokala förmågor och nationella toppartister. Eller varför inte bara ta en fika och läsa en tidning? Kulturhuset Komedianten är en mötesplats för alla.

Komedianten har både konstutställning och bibliotek som är tillgänglighetsanpassat. En ramp leder in till byggnadens entré, det finns hiss samt RWC-toalett.

Här kan du läsa mer om Komediantens tillgänglighetsanpassningar Länk till annan webbplats.

Naturum Getterön

Naturum ligger i kanten av Getteröns naturreservat och här finns massor att göra. Spana på fåglar och upptäcka spännande kryp i naturen. Missa inte heller skattjakten för barn i naturen som leder fram till en skatt.
Hit kommer alla slags besökare - fågelskådare och barnfamiljer men också de som bara vill besöka caféet och ta en fika och njuta av den otroliga utsikten.

Handikapparkering med två platser finns. Entrén är anpassad för rörelsehindrade och har en automatisk dörröppnare.

Från panoramafönstret inne på naturum kan du blicka ut över reservatet. Här finns även justerbara tubkikare, som du kan använda för att skåda fågel.

Basutställningen är anpassad enligt normerna för personer med funktionsvariationer. Hiss till andra våning finns.

Här kan du läsa mer om Naturums tillgänglighetsanpassningar Länk till annan webbplats.

Varbergs fästning

Fästningen och Hallands Kulturhistoriska Museum har parkering utanför om du behöver kunna ta bilen nästintill hela vägen fram, här kan man även parkera med tillstånd. Värt att veta är dock att fästningen är omgiven av kullersten och grusvägar vilket kan göra det svårt att ta sig runt.

Museet uppe på fästningen är helt tillgänglighetsanpassat med hissar och lyftplan.