Länk till startsidan för Visit Varberg
Vitt trähus med ljusgrönt tak bakom träd och blomster.

Societetsparken

I centrumkärnan och bara några minuters promenad från Varbergs fästning ligger den grönskande Societetsparken. Parken anlades i slutet av 1800-talet, i samband med att Varberg blev allt mer betydande som kurort.

Varberg, eller egentligen hela det halländska kustlandskapet, är mycket flackt och saknar skuggande växtlighet. De fina badgästerna på 1800-talet var inte så mycket för solbränna och det ansågs därför vara viktigt att anlägga parker med skuggande träd.

I parken ligger ett av Västkustens finaste och bäst bevarade societetshus, byggt år 1886. Societetshuset är ritat av göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson och byggt i en slags Alhambrastil med moriska detaljer. En stil som var ganska typisk för det sena 1800-talets träarkitektur, särskilt när det gällde byggnader som hade anknytning till badande.

Societetsparken, eller Badhusparken som den först kallades, anlades alltså för kurortens badgäster och var till en början inhägnad. För att komma in var man tvungen att betala entréavgift och väl inne erbjöds det mesta en sommargäst kunde önska sig - mat, musikunderhållning, dans och andra nöjen. Det fanns också en lekplats, en kägelbana och en gymnastiksal, belägen en trappa upp i Societetshuset.

Än idag är Societetshuset med omgivande park en självklar del av nöjeslivet i Varberg, för såväl turisten som för Varbergsbon. I huset finns café, restaurang, pub, diskotek och nattklubb. Från utomhusscenen kan du höra ljuvlig musik om sommarkvällarna. Här finns också lekplats, tennis- och minigolfbanor. För den som vill njuta av en härlig picknick i gröngräset under skuggande träd, är societetsparken ett perfekt val!