Länk till startsidan för Visit Varberg
Man som tittar upp ur vattnet med ett cyklop och snorkel på huvudet.

Snorkelleden

Är du nyfiken på vad som finns under vattenytan? På Getteröns första vik är Varbergs första snorkelled anlagd. Snorkelleden är ungefär 300 meter lång och sträcker sig över sandbottnar, ålgräsängar och tångklädda klippor. Perfekt för dig som gillar att utforska!

Tretton stycken bojar leder ned till skyltar som sitter fast i ett betongfundament på havsbotten. Skyltarna erbjuder spännande läsning under vattenytan för den som vill lära sig mer om havets djur- och växtliv samt de problem som råder med övergödning, miljögifter och nedskräpning.

För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten. Djupet kan variera mellan låg- och högvatten, men maxdjupet är ungefär tre meter och lägsta djupet är drygt en meter.

Det är viktigt att aldrig snorkla ensam och att tänka på sin och andras säkerhet längs snorkelleden. Om en station känns för svår är det bättre att hoppa över den.

För att ge sig ut på upptäcktsfärd bör man ha ett cyklop, gärna en snorkel och ett par simfenor.

Snorkelleden har tagits fram av Varbergs kommun i samarbete med Varbergs dykarklubb, Varbergs livräddningssällskap och Naturskyddsföreningen.