Länk till startsidan för Visit Varberg
Närbild på blombukett med bland annat dahlior.

Självplock

Vad är mer synonymt med svensk sommar än lekfulla blomsterängar och söta bär? I Varberg råder ingen brist på lantlig idyll och ett flertal gårdar och odlingar erbjuder självplock under säsong.

Ekbackens Gård

Det som började med 2000 tulpaner i pallkragar har i dag utvecklats till en stor snittblomsodling för självplock. Här kan du plocka en egen krispig bukett tulpaner eller framåt sensommaren ljuvliga dahlior. Snittblommorna finns under säsong och du kan välja på självplock, att köpa en färdig bukett i gårdsbutiken eller ”swish and grab” från en hink utmed vägen. I gårdsbutiken som håller öppet på fredagar och lördagar kan du botanisera bland lokala produkter som marmelad, müsli och honung. Du kan även köpa gårdens eget kött och under säsong finns egenodlade hallon, sparris, pumpor och saffran. Du hittar Ekbackens Gård i Valinge, ca 15 kilometer nordost om Varbergs centrum.

Gydans hallon

Ta med ett eget kärl och fyll med solljumma söta hallon. Gydans hallon i Tvååker sparar inte på krutet. Deras tunnelodling under plast rymmer 6000 kvm och här finns smakrika hallon av olika sorter, redo att plockas och tas med hem. Hallonsäsongen är relativt kort, ett tips är att plocka mer än dagsbehovet och förvara i kyl eller frys för att äta vid senare tillfälle. Förutom att hallon är himmelskt gott är självplock dessutom en rolig aktivitet som passar stora som små. Vill du ta ett smakprov under tiden du plockar går det också bra! Öppettider hittar du på deras Instagramkonto @gydanshallon.

Håkesgård

På charmiga Håkesgård i Veddige odlas snittblommor nära naturen på ett småskaligt vis utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Här satsas på mångfald och sorter som passar vårt klimat. Alla blommor odlas efter säsong, från pastelliga narcisser och lyxiga tulpaner på våren till dahlior och sommarblommor längre fram på säsongen. Kombinera ihop din egen bukett bland surrande humlor och fladdrande fjärilar. Det finns även en gårdsbutik med noga utvalda ting som förgyller ditt hem. Håkesgård håller öppet utvalda datum under året, se Instagram @hakesgård för aktuella öppettider.

Möllers solrosor

Få syner är så mäktiga som den över böljande solrosfält. Möllers solrosor bjuder på självplock mot swishbetalning. Öppet varje dag under blommande period. För dig som trodde att solrosor endast kom i en och samma gula kulör kan vi glädja dig med att här är färgpaletten större än så. Utöver flera olika gula nyanser finner du även orange och röda solrosor. Du hittar solrosfältet på adressen Berg 22, knappt 20 minuters bilväg nordost om Varbergs centrum.

Vareborgs Bärodling

På Vareborgs gård är jordgubbsplockning en gammal tradition. Här odlar man flera olika sorter som kan plockas vid olika tillfällen. Ta med egna hinkar och gör jordgubbsplockningen till en rolig aktivitet med familjen eller med goda vänner. Förutom jordgubbar finns även röda och svarta vinbär. Missa inte heller det otroligt charmiga jordgubbscaféet med uteservering på gårdsplanen. Här finns mängder av läckerheter för dig som älskar jordgubbar. Allt från klassisk jordgubbstårta till glass med jordgubbar, hembakat och egengjord jordgubbssaft. Det finns även matiga sallader och smörgåsar för den som önskar. På lördagar och söndagar mellan 10-12.30 spetsar man till det ytterligare och serverar den populära jordgubbsbrunchbrickan. I gårdsbutiken kan du provsmaka jordgubbar och även köpa dagsfärska grönsaker från lokala odlare. Se hemsidan eller Instagram @vareborgs för öppettider.