Nakenbad
Har du inte fått med dig badkläderna i semesterpackningen är det ingen katastrof när du styrt kosan till Varberg. Varberg har sedan länge varit en populär destination för både bad och rekreation. En av stadens mest kända traditioner är just nakenbadet.
Nakenbaden i Varberg har en lång tradition som har sina rötter i stadens blomstrande stenindustri under 1800-talet, då arbetare sökte sig till havet för att svalka och tvätta av sig efter en hård arbetsdag i stenbrotten, herrarna för sig och damerna för sig. Idag lever nakenbaden kvar men har numera en närmare koppling till ledig tid än arbete. För många är det frihet, enkelhet och ren lyx att få känna vattnet mot huden. För somliga är det en exotisk företeelse som man möter med en stor portion nyfikenhet och några tycker det är konstigt att man separerar damernas nakenbad från herrarnas.
Nakenbaden är en del av Varbergs kulturella arv och en symbol för stadens historia. De mest kända nakenbaden är Skarpe Nord som är damernas och Goda Hopp som är herrarnas nakenbad.
Det är fritt att bada i havet hela året om på båda badplatserna. Om man vill bada bastu så kostar det en liten slant och finns möjlighet under vissa tider.
Det finns också platser där både herrar och damer badar nakna tillsammans men inte vid de officiella nakenbaden utmed strandpromenaden utan vid platser där det ”bara har blivit så”. Ett par av dessa inofficiella platser för nakenbad är bl.a. Gubbanäsan på Getterön och vid Subbe Fyr. Gubbanäsan är en klippig udde längst ut på Getterön, ett område som lockar naturälskare där landskapet är både dramatiskt och avskilt.
Likadant ser det ut vid Subbe Fyr, som ligger vid den södra delen av Varbergs kust. Så varför vänta!? Kasta kläderna och prova det mest naturliga av allt. En god simtur, i all sin enkelhet!
En badkultur växer fram
1840
Anläggs de första badflottarna för havsbad, kallades sedemera badhusviken.
1866
Det byggs flera kallbadhus men som senare förstörs i stormar.
1888
Skriver Alfred Levertin badläkaren boken "Varbergs hafskuranstalt" där han listar 700 krämpor som kan botas genom att bada i Varberg och sätter därmed Varberg som kurortstad på kartan.
1890
Arbetarna börjar slänga av sig kläderna efter en hård dags arbete i stenbrotten.
1903
Nu renoveras det sista Kallbadhuset som står än idag. Här badar män och kvinnor nakna separat.
1900
Fotografen Matilda Ranch börjar dokumentera badmiljön, kurortsgäster och de hårt arbetande männnen som inte har råd med badkläder doppa sig nedanför Stenbrottet.
1910
Stadens styre vill få folk att bada med badkläder så badhytterna hyrs ut ihop med badkläder av en badföreståndare. Nu delas badfolket upp. Damer till Skarpe Nord och herrar till Djupa Dräkt.
1912
Strandpromenaden byggs och tillgänliggör bad för den breda publiken.
1914
Djupa Dräkt slutar vara nakenbad för herrar.
1915
Efter en tid utvecklas platsen Skarpe Nord till nakenbad för damer.
1920
Nu etableras ett nytt nakenbad för herrar, Goda Hopp.
1930
Samlas kvinnor och män gemensamt på stränderna. Arbetare och tjänstemän får två veckors semester. Grunden till vår tids bad - och strandkultur tar sin början.
1960
Marknadsföring av nakenbad syns nu från Varberg även utomlands.
Bastubad
Bastun på damernas nakenbad sköts av en förening som heter Skarpa kvinns. Du hittar mer information om bastun och kontakt på skarpakvinns.se Länk till annan webbplats.
Sällskapet Hoppets bröder arrenderar och sköter om bastun vid herrarnas nakenbad. Mer information om hur det fungerar hittar du på hoppetsbroder.se Länk till annan webbplats.