Länk till startsidan för Visit Varberg
Kvinna på väg upp för badbryggan med mössa, vantar och baddräkt på sig.

Kalla bad

Det är grått, det är kallt, det är mörkt. Så hur gör vi vintern lite mer njutbar? Jo, med kallbad! I Varberg är det ett känt fenomen som för många upplevs som stärkande för både kropp och själ.

Att det mentalt kan vara lite svårt att ta sig i det där kalla vattnet är väl ingen hemlighet men känslan av att det är skönt efteråt kan verkligen appliceras just här. Känslan av att man klarat av något som är utmanande och läskigt i kombination med en adrenalinkick ger en omedelbar effekt på både kropp och knopp. Blodtrycket stiger, blodkärlen drar ihop sig och huden stramas åt. Kicken är oundviklig och du är närvarande med alla dina sinnen.

Känner du nu att du är lite sugen på att testa kallbad men är osäker på hur du ska klara det?

 • Det är inte farligt att tillfälligt kyla ner kroppen om du är fullt frisk. Tänk att det värsta som kan hända är att du fryser i några sekunder – värre än så blir det inte, och efteråt kommer du att känna dig varm, glad, lugn och stark.
 • Vänta med att doppa huvudet! Kyleffekten blir större om du doppar dig hela vägen och det är lätt att man blir lite snurrig. Om du inte är en rutinerad vinterbadare så börja med att bara doppa kroppen.
 • Ett bra tips är även att alltid bada med mössa. Och kanske till och med iklädd badskor och neoprenhandskar om du vill minska kylan och eventuell smärta som kan uppkomma ytterligare.
 • Bada så ofta du kan, gärna dagligen så kommer du märka att din kropp blir ganska duktig på att hålla sig varm och att snabbt få upp temperaturen igen efter du varit nedkyld. Egenskaper som kommer bra tillhands under vintern! Börja med att bara doppa dig, öka på med några sekunder efterhand som du blir en van vinterbadare.
 • Satsa på en bra rutin som gör processen före och efter lite enklare. Var redo med badkläder under och sedan varma och lösa kläder utanpå. Det är heller inte fel att ta med badrock och ett par handdukar (en för huvudet och en att stå på när backen för barfota fötter oftast känns iskall).
 • Tänk profylax! Andas igenom det jobbiga och låt inte paniken ta över. Gå i sakta men var ändå bestämd i ditt mindset så att du inte backar. Ta djupa andetag och acceptera kylan. När du känner dig helt lugn så kommer du känna dig som en stark vinnare över det kalla!
 • Obs! Risk för att bli beroende.

Så VAR badar man i Varberg?

Självklart funkar insjö lika bra som hav när det kommer till kalla bad. Storheten ligger i det enkla. Det är bara att ta sig till närmaste vatten och traska i. Det finns många som föredrar brygga och stege så att man snabbt kommer i på lite djupare vatten.

På dessa platser ligger stege i året om:

 • Kåsa
 • Herrarnas nakenbad, Goda Hopp
 • Damernas nakenbad, Skarpe Nord
 • Fästningsbadet (rekommenderas av SLS)
 • 2:a vik Getterön
 • Piren Träslövsläge
 • Bryggan vid Åkulla Outdoor Resort i Åkulla

Bada kallt i Kallbadhuset

Det nuvarande kallbadhuset är från 1903 och det tredje i ordningen. Det är ett av Sveriges vackraste badhus och det enda på någon västkustbadort som bevarats.

I Kallbadhuset är det nakenbad som gäller. Det förstår man inte minst när man hoppar i kallare temperaturer. Det blir mycket kallare med kläder på! Därför finns det en bastu för damerna och en för herrarna. På onsdagar, lördagar och söndagar kan man njuta av kalla bad och en varm bastu med utsikt över havet.

Läs mer på vår sida om Kallbadhuset

Säkerhet vid vatten

För att kunna njuta av kalla bad i hav och sjöar är det viktigt att ha kunskaper om risker och hur du kan undvika dessa. Då kan du känna dig tryggare när du badar eller ger dig ut på öppet vatten. Läs om säkerhet vid vatten Länk till annan webbplats.