• Väskförbud på större evenemang
    Ska du på något evenemang i sommar? Tänk på att det är väskförbud på alla större evenemang. Läs hela meddelandet
Länk till startsidan för Visit Varberg
Fiskespö med sjö och skog framför.

Fiska

I Varberg finns många vackra platser med omväxlande natur att fiska på. Här finns något för alla, från kust- och havsfiske och områden lämpliga för sportfiske till charmiga insjöar dit man kan ta med hela familjen, hyra båt och meta. Flera av fiskevårdsområdena erbjuder rabatterade priser eller fritt fiske för barn i vuxens sällskap.

Kustfiske

Hamnområden är lämpliga platser för kustfiske och här kan du bland annat få plattfisk. Även sandstränderna är idealiska för plattfisk. Havsöring och horngädda kan du fånga lite överallt men halvöarna Rödskär, Subbe, Getterön och Norra Näs rekommenderas särskilt för havsöringsfiske.

Havsfiske

En spännande utflykt är att testa på havsfiske. Det finns olika aktörer som anordnar turer där du kan åka ut och testa på att fiska upp makrill, vitling, torsk, långa, gråsej, flatfisk och andra roliga arter!

Insjöfiske

I våra insjöar kan du fånga allt från gädda till abborre, mört och gös. Många sjöar har bryggor som underlättar fisket.

Vad ska man tänka på som fritidsfiskare?

Man kan tro att fritt fiske ingår i allemansrätten Länk till annan webbplats. men det stämmer inte riktigt.
Dock har allemansrätten stor betydelse för fritidsfisket eftersom det hör till en av våra vanligaste fritidsaktiviteter. Så länge du visar hänsyn så får du gå över någon annans mark när du ska till ditt fiskevatten och om en brygga ligger utanför någons tomt så kan du tillfälligt använda den, om inte den som äger bryggan behöver göra det.

Fiskekort

För att få fiska behövs även ett fiskekort. På iFiske Länk till annan webbplats. kan du köpa digitala fiskekort till 876 fiskeområden över hela landet.

Utöver allemansrätten finns specifika regler för fiske i Fiskelagen, Fiskeförordningen och i Fiskeriverkets författningssamling (FIFS). De innehåller en mängd bestämmelser, exempelvis om vilka redskap som får användas för fritidsfisket. Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som har ansvar för frågor om fiske.