Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Landsväg med grön natur runt om och ett litet hus längs vägen.

Digitala hembygdsvandringar

Upptäck Halland - där historien möter platsen! Nedan lyfts Varbergs lokala historia fram genom filmade berättelser framtagna av hembygdsföreningar runt om i kommunen. Här får du möta människorna, platserna och minnena som format bygden.

Du kan ta del av berättelserna genom att klicka på länkarna nedan. Där hittar du också tips på lokala kulturmiljöer och besöksmål för dig som vill utforska mer.

Till projektets hemsida Bygden berättar – Kulturvandringar i Halland Länk till annan webbplats.

En tragisk fisketur

"Aaj passasia om aaj tragisker feskerajsa pau Läjet 1913"
Sase Karlsa Gånnarsa Lars (Maries Lars) Lars Carlsson läser en berättelse på dialekten Läjesboa om en tragisk fisketur i Träslövsläge 1913.

Träslövs hembygdsförening

Grimeton

Grimeton är en av Hallands mest kulturminnestäta – och stenrika – socknar. Här finns bl.a. stenåldersgravfält, Bexells talande stenar, Åkulla bokskogar, hembygdsgården Bäckaslätt och världsarvet Grimeton Radiostation. Titta på filmen och ta del av Grimetons sevärdheter!

Grimetons hembygdsförening

Likvagnen i Skällinge

Att använda likvagn var från början till mitten av 1900-talet ett ståtligt sätt att frakta den avlidne från hemmet till kyrkan. Likvagnen i Skällinge stod länge förvarad i en byggnad intill kyrkan men finns sedan 1999 för beskådan hos Skällinge hembygdsförening.

Skällinge hembygdsförening

Lille-Bengts

Tvååkers hembygdsgård kallas Lille-Bengts. De sista ägarna Olof och Alma Andersson bodde här från 1923 till 1981, varefter gården skänktes till Tvååkers hembygdsförening. I filmen får du höra Olofs syskonbarn Roland berätta om Lille-Bengts historia.

Tvååkers hembygdsförening

Långaskogen

I dagligt tal kallas huset Emmastugan, uppkallat efter Emma Henriksson (1891-1981). I denna film får du veta mer om husets historia och om Emma, som bodde där från födseln fram till 1978, då hon flyttade till äldreboendet på Storegården i Tvååker. 1981 överlät Emma stugan till Sibbarp-Dagsås hembygdsförening och 1991 förklarades Långaskogen som byggnadsminne.

Sibbarp-Dagsås hembygdsförening

Rånet på Gödestads stomgård

Gödestads kyrkoruin bär på många hemligheter. Här får besökaren ta del av ett rån som skedde alldeles inpå kyrkans knutar år 1835.

Gödestads hembygdsförening

Stacke junkrar

Sägnen om Stacke junkrar kretsar kring Kerstin Gyllencornett från Stacke, en modig kvinna som följde sina två män i krig och blev änka två gånger.

Hennes söner Göran och Olof Silverlood kommer att gå till historien som Stacke junkrar. Båda bröderna var löjtnanter vid Wästgöta kavalleri. Göran stupade vid Halmstad 1676, medan Olof dödade en officer i duell och tvingades gå i landsflykt. Systern Karin sägs ha varit en vild kvinna som bl.a. flydde från sitt eget bröllop.

Kungsäters hembygdsförening

Stormannen i Rolfstorp

Rolfstorp i Himledalen har en spännande historia. Det mest kända fornfyndet är Bockstensmannen, som hittades sommaren 1936 i en mosse. Mannen tros ha dött cirka 1350–1370. Fyndet är unikt eftersom det är Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt och också det enda kända mosslik som fått pålar slagna genom kroppen.

I "Stormannen i Rolfstorp" berättas om två andra anmärkningsvärda fornlämningar i trakten. Den stora forngraven Namnlöse kulle och borgruinen vid den nuvarande kyrkan är två platser som antyder närvaron av "stormän". En storman var en framstående och mäktig man under vikingatiden och in på medeltiden, ofta någon som ägde mycket jord.

Rolfstorps hembygdsförening

Sunvära kvarn

Sunvära kvarn är av holländsk typ, vilken började tillverkas redan på 1500-talet och kom till Halland på 1800-talet. Den har en roterbar toppkupol som kan vridas 360° i önskad position för kunna utnyttja vinden på bästa sätt.

Värö Stråvalla hembygdsförening äger kvarnen sedan 1973. Kvarnen är förklarad som byggnadsminne sedan 1994.

Värö-Stråvalla hembygdsförening

Tant Alma vävde sitt liv på Karingens

Karingens hembygdsgård är en "enkelstuga" bygd i skiftesverk under tidigt 1800-tal. Alma Andersson, som var den sista ägaren, flyttade 1958. Stugan är bevarad som den såg ut då Alma levde där. Den ger en bild av hur en kvinnas liv kunde gestalta sig under sekelskiftet.

Spannarps hembygdsförening

Tioendeboden i Valinge

I Tiondeboden som troligen uppfördes på 1700-talet finns ett hembygdsmuseum i fyra våningar med cirka 1000 katalogiserade föremål - allt från festkläder för damer till taktäckningsverktyg samt gamla bilder från bygden.

Lindberga hembygdsförening

Träskofolket på Hamra

Träskofolket på Hamra bestod av jordlösa, fattiga människor som levde vid samhällets utkant. Bland dem fanns bl.a. Hugen och hans mor Hugare-Lena, som efter en brand fick bo i fattighuset på Hamra. I denna film får du veta mer om dem och om "Mjölkaharen", ett övernaturligt väsen som bodde i utkanten av Hamra...

Hunnestads hembygdsförening

Åkrabergs ladugård

Åkrabergs ladugård uppfördes i början av 1730-talet och är Hallands första byggnadsminne. Den har tre längor byggda i skiftesverksteknik kring en gårdsplan med brunn och vårdträd.

Filmen är en intervju med Hans Hjortsjö (gjord av Halländska hembygdsrådet, december 2022).

Värö-Stråvalla hembygdsförening

Ån, bron och gästgivargården

Genom Veddige rinner Viskan - länge en livsnerv för fiske, kvarnar och transporter. I denna film får du bl.a. veta att munkar från Ås kloster anlade laxfiske redan 1194, att Åsbro 1852 blev en viktig övergångsplats med sin 55 meter långa bro, samt att Gästgivargården, numera bostad, ligger på historiskt spännande mark...

Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsförening

”Digitala hembygdsvandringar i Halland” är ett projekt som genomförs av Studieförbundet Vuxenskolan Halland i samarbete med Halländska hembygdsrörelsen. Projektet är finansierat av Jordbruksverket /Lokalt Ledd Utveckling Halland genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.