Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Torgmarknaden uppdelad i två bilder. En nutid och en i svartvitt för dåtid.

Från grav till krav - torget som har allt

Vad är det som är myllrande, mysigt och magiskt? Varbergs torg, så klart! Men kan du dess historia? Torghandeln lever året om men nu på sommaren fullkomligt exploderar den. Varje onsdag och lördag kan du hitta allt från tyger och kravodlade grönsaker till fisk, jordgubbar, loppisfynd och bekanta. Torghandeln i Varberg är inget mindre än ett kulturhistoriskt arv – i över 300 år har torget varit stadens självklara mötes- och handelsplats.

5 viktiga årtal i torgets historia

400-talet - Nytt koncept

Den grekiske arkitekten Hippodamos lanserar det senaste inom stadsplanering: Rutnätsstaden med ett torg i mitten.

1666 - Branden

Det gamla Varberg på Platsarna brinner och det bestäms att staden ska byggas upp på en ny plats, enligt rutnätsmodellen.

1796 - Begravningen

Den då förmodade hjärnan bakom mordet på Gustav III, Carl Fredrik Pechlin, dör som straffånge på Varbergs fästning och begravs på norra delen av torget närmast kyrkan där det ligger en kyrkogård.

1858 - Den brutala gravflytten

Av sanitära skäl flyttas gravplatsen vid kyrkan till nya kyrkogården öster om Östra Vallgatan. Alla gravstenar välts omkull och gravarna grävs upp. Ett ögonvittne skriver: ”Vilka scener! Fädernas ben vräktes högtals ned i stora gropar…” Några gravstenar räddas, samt två försilvrade kopparplåtar från Pechlins kista. (Vid platsen där kistan hittades finns sedan 2002 en minnesplatta med text från dessa plåtar.)

1939 - Den badande ungdomen

Torget får sitt nuvarande utseende. Hela ytan har belagts med ny gatsten och den omdiskuterade skulpturen Badande ungdom invigs.

2024 - Den självklara mittpunkten

Stadens hjärta! Det är här vi firar jul, nyår och höstevenemanget Rys & Mys. Här bjuds på uppträdanden, tivolin, loppisar, långtorsdagar och evenemang. Och sist men inte minst: torghandel när den är som bäst.