Länk till startsidan för Visit Varberg
Väg som svänger med skyltar som pekar åt Sällstorp och Veddige.

En tur längs Kattegattleden

Tänk att känna den ljumna vinden stryka mot ansiktet när du glider ner för backen och samtidigt blickar ut över ett blått Kattegatt. Kanske svänga av för ett snabbt dopp i det svalkande vattnet medan picknicken dukas upp i gröngräset…

Visst är det så vi föreställer oss en härlig semestertur med cykel. Inte så gärna ser vi oss ilsket trampande i uppförsbacke i 15-gradigt regn och motvind, även om det lika gärna skulle kunna vara så. Just i den stunden kanske det behövs lite mer finskt sisu för att ta sig fram, men vi kan lova att berättelserna och semesterminnena efteråt är lika underhållande, om inte mer.

Alltid nära till havet

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och det är med en stor portion stolthet som vi som bor vid den förklarar att ettan på skylten faktiskt talar om att Kattegattleden minsann var först. Leden som invigdes 2015 är 390 km lång. Den sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder och slingrar sig genom det böljande landskapet, alltid med havet i närheten. Kattegattleden knyter också an till Sydkustleden som fortsätter söderut från Helsingborg och vidare till Sydostleden, så det finns rejält med mil för den som önskar göra en riktig långtur på cykel.

Vanligaste frågorna

En av de vanligaste frågorna brukar vara åt vilket håll man ska cykla för att slippa motvind. En ganska lustig fråga som, när man tänker på det lite, inte alls är så dum faktiskt. SMHI har ju såklart statistik på hur det brukar blåsa och rent statistiskt sett ska du cykla norrut för att i största möjliga mån slippa motvind. En annan fiffig sak med att cykla norrut är att du för det mesta har solen i ryggen och slipper kisa i motljus.

Planera din resa

Ibland kan planeringen av en resa vara lite avskräckande, men som den erfarne cyklisten brukar säga, börja i liten skala, prova på och välj att cykla längre när du känt på det lite grann. Kattegattleden är uppdelad i etapper. Du kan cykla hela eller en etapp i taget och ta tåget tillbaka. Varje etapp är unik och du upplever olika besöksmål och mysiga matställen längs cykelturen. Gör små stopp, ta ett dopp eller bara njut av utsikten. Sträckan mellan Falkenberg och Varberg är en lättcyklad del med öppna landskap och det finns både orörd natur och långa sandstränder.

Norr om Varberg förändras landskapet något. Leden är lätt kuperad och sandstränderna blir till klippor och de första öarna börjar dyka upp. Unna dig att ta in på något mysigt boende och lyxa till det med en god bit mat. Man får stor aptit av att vara ute i friska luften. Boka in en solig dag, såklart med vinden i ryggen, för den bästa cykelturen är ju den som blir av – god tur!

Kattegattleden

På Kattegattleden, den kustnära cykelleden som 2018 vann priset Årets Cykelled i Europa, rullar du främst på asfalt men ibland på grus. Leden är bilfri och markerad med röda skyltar längs vägen. I Varbergs kommun kan du följa Kattegattleden mellan Stråvalla i norr och Björkäng i söder.

Psst! Glöm inte att ta en avstickare ibland för att upptäcka alla pärlor längs vägen.