Länk till startsidan för Visit Varberg
Ett par som går på en gata i Varberg och håller varandra i hand.

En myllrande plats vid havet

Strosa runt bland kullerstensgator kantade med låga trähus i vackra färger, shoppa, titta på konst, ät gott och mycket mer. Varbergs stadskärna är fylld av liv och saker att uppleva, både när solen står högt på himlen och när skymningen faller och sommarkvällen tar vid.

I Varberg är det nära till det mesta och många väljer därför att ta cykeln till centrum. Har du rest till Varberg utan cykel finns det cyklar att hyra på flera platser. Vill du ändå ta bilen erbjuder Varberg gratis parkering i hela stan, det enda du behöver är en P-skiva. P-skiva finns att få tag i på flera ställen, ett par av dem finns listade i Visit Varberg appen.

Oavsett val av färdmedel välkomnar Varbergs stadskärna dig med kullerstensbelagda gator fyllda med pittoreska hus med anor ända från 1600-talet. Mitt i stan, bara ett stenkast från centrum ligger barnvänliga Barnens badstrand. Här hittar du också Kallbadhuset, ett vackert landmärke som skvallrar om att Varberg har varit en kurort sedan tidigt 1800-tal. Ett foto härifrån är nästintill ett måste när du besöker Varberg. Ett lika självklart landmärke och fotoobjekt är Varbergs fästning. Här uppifrån har du en enastående utsikt över havet och strandpromenaden och för den intresserade tar Hallands kulturhistoriska museum med dig på dramatiserade visningar, introducerar dig till Bockstensmannen och leder dig ner i de mörka fängelsehålorna.

Liv och rörelse på Sveriges tredje största torg

Varbergs torg, stadens hjärta, är fyllt av liv varje onsdag och lördag. Dessa dagar förvandlas torget till ett vimmel av färgsprakande blommor, frukt och grönsaker och människor på jakt efter lokala produkter och hantverk. Köp med dig en bit av Varberg och slå dig ner på en klippa vid havet för en picknick med enastående utsikt. Glöm inte att ta hand om ditt skräp, så att andra efter dig också kan njuta av vackra Varberg. Vill du inte fixa mat själv men ändå njuta av utsikten kan du prova någon av de havsnära barerna och restaurangerna. Värt att känna till är också att torget inte bara är en plats för marknader, det är också scenen för olika evenemang. Håll utkik på visitvarberg.se/evenemang för att vara med när staden blir ännu livligare.

Mitt i historien och kulturen i centrum

I Varberg är historiens vingslag alltid närvarande. Med Visit Varbergs app i lurarna kan du lyssna på stadsvandringar på svenska, tyska eller engelska. I appen hittar du också en skulpturvandring som lotsar dig till stadens offentliga skulpturer och beskriver varje skulptur närmare. Besök gärna Varbergs konsthall som ligger i Kulturhuset Komedianten. Här visas både nationell och internationell samtidskonst och på Hamnmagasinet intill Varbergs fästning hittar du konst och konsthantverksutställningar, silversmedja, glashytta och keramiker med försäljning.

Shoppa välkänt och unikt

Älskar du shopping erbjuder Varberg ett brett utbud av butiker som spänner över allt från inredning, kläder och skor till cyklar. Att Varberg är en gammal handelsstad märks. Överallt möts du med hög servicekänsla och atmosfären präglas av gästvänlighet. De flesta butikerna finns samlade i gallerian och längs gatorna runt torget och det är här du hittar de välkända kedjorna, men ta dig också tid att vandra uppför de mindre tvärgatorna – här finns unika pärlor att hitta. Ett besök på något av stans mysiga caféer sätter pricken över i:et för din shoppingupplevelse i Varbergs centrum.

Sätt tänderna i Varberg

När magen kurrar och törsten slår till finns restauranger och barer för alla smaker. Restaurangscenen i Varberg är mångsidig och spännande, med allt från internationella sharingupplägg, vedeldat och lite lyxigare menyer till lokal öl, imponerande vinlistor och lokala delikatesser. Kort och gott har Varberg något för varje gom. Att slå sig ner vid någon av stans alla uteserveringar och njuta av god mat och svalkande dryck medan solen värmer i ansiktet, det är något alldeles speciellt. Känn gatornas bubblande atmosfär eller upplev Varberg från ovan på någon av stans takbarer och njut av frihetskänslan i att blicka ut över takåsarna och bort mot horisonten. I Varberg är det lätt att leva det avkopplande semesterlivet långt bort från vardagen.