• Väskförbud på större evenemang
    Ska du på något evenemang i sommar? Tänk på att det är väskförbud på alla större evenemang. Läs hela meddelandet
Länk till startsidan för Visit Varberg
Kvinna och barn håller i en karta med texten Rys och Mys på som de båda tittar på.

Tävlingar & quiz

Vad vore höstlovet utan en småläskig och spännande utmaning i mörkret? Delta i någon av våra spännande rundor under höstlovet.

Stora UV-Ficklampsjakten: Kan du
dekryptera det viktiga meddelandet?

Uppfinnaren Ernst Alexanderson som möjliggjorde det första radiosända meddelandet har lämnat en tidskapsel till framtidens människor. Kan du dekryptera hans viktiga budskap? Använd dig av dekrypteringstabellen på kartan för att se vad varje bokstav egentligen betyder. En bokstav ger dig en annan bokstav som sedan bildar det viktiga budskapet. Siffrorna på kartan avslöjar vilken ordning du ska skriva bokstäverna i rutorna. Skicka in lösningen samt en motivering om vilken din favoritserie/film/radioprogram är genom tiderna? Maila svar till turist@varberg.se. Tävla om en övernattning på ett av Varbergs mysigaste hotell. Ange namn och telefonnummer så att vi kan kontakta er vid en eventuell vinst.

Plats: Varbergs centrum.

Karta kommer strax innan höstlovet.

Bidragen ska vara inskickade senast den 6 november.
Vi meddelar vinnarna via mail senast den 30 november.

Läskiga rundan: Experimentet som gick fel

Uppfinnaren Heinrich Hertz upptäckte den typ av elektromagnetisk strålning som vi idag kallar för radiovågor (Hertz). Vägen dit var full av experiment med ljus och elektricitet. När han belyste metall med ultravioletta strålar märkte han att det avgavs elektriska laddningar. Detta ledde till att han kunde bekräfta teorin om ljuset som en elektromagnetisk vågrörelse. Han fortsatte experimenten med högspänning och gnistor. I försöken att låta signalen stoppas och reflekteras av olika material såsom speglar och prismor gick något väldigt väldigt fel…

Lys dig runt med UV-ficklampa i Pilhagen efter ord som ska bilda en mening. Kryssen på kartan ger dig en aning om ungefär var du kan hitta ledtrådarna som är uppsatta på skyltar. Se upp för uppfinnarens vålnad som kanske dyker upp i skuggorna, skakad efter experimentet...

Skicka in lösningen samt en liten motivering om vilken din favorituppfinning är genom tiderna? Maila svar till turist@varberg.se. Ange namn och telefonnummer så att vi kan kontakta er vid en eventuell vinst. Du tävlar om en övernattning på ett av Varbergs fina hotell.

Plats: Pilhagen.

Karta kommer strax innan höstlovet.

Bidragen ska vara inskickade senast den 6 november.
Vi meddelar vinnarna via mail senast den 30 november.

Lilla rundan: Vem har tagit ett bett på äpplet?

Gör vår lite kortare runda framför Kulturhuset Komedianten och lys dig fram
till 12 upphängda äpplen, alla med en ledtråd. När du listat ut vem den
skyldige äppelsmakaren är skickar du rätt svar ihop med en liten berättelse om varför denna ”någon” ätit av äpplena till turist@varberg.se så är du med och
tävlar om ett fint pris på ett av Varbergs hotell! Ange namn och telefonnummer så att vi kan kontakta er vid en eventuell vinst.

Plats: Parken mittemot Kulturhuset Komedianten.

Karta kommer strax innan höstlovet.

Bidragen ska vara inskickade senast den 6 november.
Vi meddelar vinnarna via mail senast den 30 november.

UV-ficklampa

Använd UV-ficklampa för att upptäcka siffrorna och bokstäverna!
Du kan hämta din ficklampa på Torggrillen, Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Hallands Kulturhistoriska Museum eller hos Kulturhuset Komedianten. En ficklampa per sällskap gäller så att fler ska få uppleva ficklampsjakten.
Lämna sedan tillbaka ficklampan på samma plats som du lånade den eller i holken i Brunnsparken eller holken på Varbergs fästning.

Har du en egen UV-ficklampa? Ta gärna med den, då det är först till kvarn på de lampor som finns att låna.

Utlåning: Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Kulturhuset Komedianten och Torggrillen.