• Väskförbud på större evenemang
    Ska du på något evenemang i sommar? Tänk på att det är väskförbud på alla större evenemang. Läs hela meddelandet
Länk till startsidan för Visit Varberg
Barn med två små lysande pumpor i ett diadem på huvudet. Lysande träd runt omkring.

Om Rys och Mys

Rys och Mys arrangeras nu för 5:e gången i Varberg under höstlovet. Rys och Mys är en ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer, där besökarna vandrar omkring mellan olika ljusinstallationer och löser kluriga mysterier med uv-ficklampa i centrala Varberg. Missa inte heller våra områden utanför centrum som också bjuder på rysliga och mysiga äventyr. Rys och mys är gratis att besöka.

När hösten kommer med mörker och kyla är det lätt att stanna inomhus. Men under tio dagar förvandlas Varberg till en förtrollad plats fylld av skimrande ljus och spännande ljud. En utomhusupplevelse som lockar många besökare.

Årets tema - Experimentet som gick fel

Djupt under marken, under en stad vid ett hav i en avlägsen skog, bubblar något mystiskt. Ett experiment, ursprungligen tänkt att revolutionera vetenskapen, har efter år av kontroll förlorat greppet. Nu verkar något vilja bryta sig ut och se dagens ljus. Staden behöver nu din hjälp.

Områden att besöka

Några platser känns extra rysliga och mysiga under Rys och mys. Här presenterar vi de olika områdena lite närmare.

Ljusupplevelsen

Rys och mys upplevs bäst i skymningen med en karta, penna och UV-ficklampa i handen, det är nämligen då ni kan upptäcka alla upplysta och magiska platser i staden. På kartan hittar ni också kryss som ni endast med ficklampans sken kan se i verkligheten.

Starta ljuspromenaden på Varbergs torg och ge er bort längs Varbergs gator genom Brunnsparken bort mot Kulturhuset Komedianten. Här utanför är det extra roligt och spännande för de små, med kaninjakt och mysiga ljusupplevelser. Gör även ett besök inne i kulturhuset för mer aktiviteter och smarrig fika för att fylla på energin.

Fortsätt sedan mot Engelska parken där både ljus och ljud blir till magi för både stora och små så länge ni nu vågar stanna. Kanske har ni nu också fått ihop ett gäng bokstäver. I Sjöallén står spökena på rad och övervakar era steg när ni antingen tar tåget mot det okända eller vandrar vidare mot Tullhusområdet. Här sprakar det med färg och ljus på en så annars mörk och mystisk plats. Vågar ni er ut på Kallbadhusets upplysta brygga för att känna vinden vina i ansiktet i oktobermörkret? Kanske blir det bara lagom läskigt med en ficklampa i handen?

För er som vågar och vill gå lite mer rekommenderas nu att ta siktet på strandpromenaden och runda Varbergs fästning. Här möts ni av mäktiga vyer eller kanske bara ett helt svart mörkt hav. I Stenbrottet lyser berget upp i alla färger ni kan tänka er och så även Strandpromenadens belysning som under Rys och Mys bytt skepnad.

Finns det fortfarande spring i benen så är kvällslek i Spööökitetsparken ett måste där ni sen genar genom Vallgravsområdet bort mot Varberg fästning igen. Ta er upp genom belysta och spännande valv tills ni når Borggården. Här kliver ni in i en ljusvärld man verkligen vill stanna länge i. Värm er med något varmt i caféet men framförallt håll hårt i ficklampan. För den kommer ni att behöva för att upptäcka allt här uppe, och ute på vallarna om ni törs...

Mitt i historien

Varberg har många historiska platser och unika miljöer. Vi använder gärna samspelet mellan historien och nutiden för att utveckla platsen Varberg och här gillar vi att samverka. Det är så Rys och mys har fortsatt att utvecklats under höstlovsperioden. Här kan du läsa mer om några av Varbergs unika byggnader, dess spännande historia och vilken roll de spelar under Rys och mys.

Karta över Rys och Mys-området kan du se här