Choose language
Other:
Åkulla

Vandra

Bokskogarna är bara ett av alternativen till magiskt vacker vandring. I Varberg finns vandringar som passar alla. Snöra på dig skorna, packa matsäcken och upplev naturen till fots.

Åkulla vandringsleder

Åkulla bokskogar erbjuder femtio kvadratkilometer vandringsleder i magiskt vacker miljö. Inom området finns ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat. Tolv vandringsstigar mellan 1,6 och 6 km är jämnt fördelade i området, samtliga väl markerade. Utöver den detaljerade märkningen finns en faktabroschyr med karta över varje stig.
Läs mer på www.akullabokskogar.nu Länk till annan webbplats.

Hallandsleden

Upptäck Hallands vackra inland till fots och njut av stillhet och tystnad. Hallandsleden möter Skåneleden i söder och Bohusleden i norr. På sin väg genom Halland kan du välja en östlig och en västlig sträckning av leden. De båda sträckningarna förenas i Åkulla, öster om Varberg och i Gyltinge norr om Simlångsdalen.
Läs mer på www.hallandsleden.se Länk till annan webbplats.

Kungsjölederna

Nordöst om Varberg ligger Kungsjölederna, ca 30 km markerade leder med varierade svårighetsgrader som gör vandringen till ett lagom utmanande äventyr. För dagsvandraren finns nio olika turförslag med start i Gunnarsjö, Agnbäck eller Sju sjöar. Det tionde turförslaget, Kraftprovet, är en vandring för dig som vill vara ute i två-tre dagar. Kungsjölederna erbjuder fantastiska vyer och storslagna naturupplevelser. Belöningen blir magisk för den som tar sig tid att utforska alla leder.
Läs mer på Kungsaterbygden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ska du tänka på när du vandrar?

  • Du kan gå nästan överallt i naturen, men inte gå över någons tomt eller vara på någons hemfridszon, det vill säga i det privata området närmast bostadshuset. Det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus, inte några specifika regler om avstånd.

  • Gå inte över växande gröda eller i planteringar, oavsett risken för skada på mark och växtlighet. Med plantering menas trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar och liknande områden, men det gäller även skogsplanteringar med späda plantor. Det är alltid förbjudet att ta sig fram över åkrar under den tid på året då grödan kan ta skada. När marken är hårt frusen och snötäckt och det inte finns sådda grödor i jorden, kan du däremot gå över åkermark. Ansvaret vilar på dig som går att se till så att marken inte skadas.

  • Allemansrätten gäller inte på golfbanor - sådana promenader kan både störa och förstöra.

Naturkartan

Ladda gärna ner appen Naturkartan. Här hittar du mer om naturreservat, parkeringsplatser, grillplatser, vandringsleder, vindskydd, badplatser, rastplatser och kollektivtrafik.
Läs mer om Naturkartan Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2022-04-29