Bild på en strandkarma-skylt i sanden.

Strandkarma

Få saker slår en skön sommardag på stranden. Men för att få till just det där extra fina semesterminnet så kan det vara bra att tänka på ett par saker – saker som gör din stranddag extra härlig, och saker som gör att det även blir härligt för andra och för naturen som du gästar.

Att hålla skräp borta från stränder och hav samt att visa respekt för naturen och för varandra är en win-win för alla. Tänk på var du parkerar hojen eller bilen, samsas med andra besökare på stranden, lev i nuet och lämna inget annat än ditt fotavtryck i sanden.

Håll utkik efter våra skyltar och tagga gärna dina strandbilder med #strandkarma

Tavahaboden

Tavaha är det nordiska ordet för ”Aloha” och betyder ”ta vara på havet”. Tavahaboden är ett marint skräpcenter på surftorget i Apelviken. Containern som huserar skräpcentret står öppen så att alla kan lämna in skräp som de plockat på stranden och från havet. Här samlas skräpet in, sorteras och lagras.

Hur funkar det? Ta med plast och annat skräp du hittar på stranden till Tavahaboden, töm på brädan och sortera i rätt kategori beroende på material. Skräpet lagras sedan för framtida användning. Målet med Tavahaboden är bland annat att belysa marin nedskräpning i Sverige och bidra till att hålla stranden ren och sund!

Visste du att ...

... 80% av skräpet som flyter i haven kommer från land?

Senast ändrad: 2022-11-08