Rida

Ett härligt sätt att njuta av de halländska skogarna är en skogstur på hästryggen. Antingen på egen häst eller genom någon av alla aktörer som erbjuder turridning.

Turridning

Åsens Gård - Veddige

På Åsens Gård i Veddige huserar familjen Sandström med islandshästar, höns och katter. Åsens gård erbjuder ridskola, turridning och ridläger. I verksamheten finns tio islandshästar.
Åsens gårds webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vindhästar

Här kan man prova på turridning, bland annat turen till Asmunds källa, en gammal och från början hednisk offerkälla med spännande historia. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vindhästars webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Korndals Gård

På Korndals Gård kan du boka en tur på någon av de snälla hästar som tar er ut på tur. Någon går brevid så detta är en aktivitet som passar bra för flera barn eller barn och vuxen tillsammans.
Korndals Gårds webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stenlid Häst & Hälsa

På Stenlid Häst & Hälsa kan du antingen rida ut på en guidad tur med stopp vid mysiga sjöar, eller rida ut själv med kartan som sällskap. Ridturen skräddarsys efter önskemål och ridvana.
Stenlids Häst & Hälsas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Växtkraft

På Växtkraft kan du klappa hästarna och delta i turridning på den fina promenadstigen. Boka ridtur eller häst och vagn på telefon: 0705-92 88 78.

Att rida i naturen

Enligt allemansrätten får du rida i naturen men det är viktigt att du visar extra hänsyn när du rider på annans mark eftersom hästens tyngd ökar risken för skada på skog eller väg. Om du rider regelbundet i ett visst område är det bra att fråga markägaren om lov.

Vad ska man tänka på som ryttare?

  • Välj rutt med omsorg till naturen så att inte marken skadas. När marken är blöt är den dessutom extra känslig för slitage.
  • Undvika mjuka stigar när det är blött och känsliga marktyper, till exempel lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker.

  • Anpassa ridning efter underlag. Hästens tyngd ökar risken för skada på skog, mark eller väg.

  • Var uppmärksam på att ridning kan vara förbjuden i motionsspår och på vandringsleder.

  • I naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet att rida, kolla vad som gäller för det område du planerar att besöka.

  • Visa hänsyn mot andra som vistas i naturen.

Läs mer om ridning och allemansrätten Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2022-11-07