Apelviken

Paddla

För den som gillar att paddla är möjligheterna och variationerna oändliga. Hav, sjö eller å? Kanot, kajak eller SUP? Det ena utesluter inte det andra. Hänsyn mot omgivningen gäller på vattnet precis som på land. Inte störa – inte förstöra.

SUP

Stand Up Paddleboard (SUP) har blivit enormt populärt de senaste åren. SUP är en motionsform som tränar styrka, kondition och balans. Men det är också en härlig naturupplevelse där du njuter av vatten, natur och stillhet. Du paddlar ståendes, antingen i vågor eller på stilla vatten på en stor bräda, cirka tre meter lång och bredare än en vanlig surfbräda. För bättre balans har du en stor paddel som du både håller farten och styr med. Det finns olika varianter av SUP-brädor som anpassats till vågsup, långdistans eller för allround-bruk.
Läs mer på www.surfers.se/sup Länk till annan webbplats.eller kitekalle.se/sup/varberg/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Havskajak

Att paddla kajak på öppet hav är en naturupplevelse utöver det vanliga. För att paddla säkert och få ut så mycket som möjligt av äventyret kan det vara bra att gå en kurs.
Läs mer på Kitekalles Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida.
Eller hyr via någon av Kayakomaterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Getterön, Barnens badstrand vid Kallbadhuset eller norr om Varberg där Viskan rinner ut.

Paddla i sjö


Stora Hornsjön

På Stättared 4H-gård kan du hyra kanoter för paddling i Stora Hornsjön. Sjön ligger en dryg kilometer från gården. Vid den lilla badplatsen och kanotförvaringen finns även ett vindskydd. Här finns tolv kanoter och varje kanot har två fasta sitsar.
Läs mer på www.4h.se/stattared Länk till annan webbplats.

Tolken

Agnbäck, vid sjön Tolken cirka 5 km från Kungsäter är navet i Kungsjölederna. Med sitt natursköna läge och möjligheter till fiske, vandring och kanoting är Agnbäck en pärla för alla naturälskare och en utmärkt plats att starta paddlingen på. Passera det lilla sundet strax norr om Agnbäck och njut av lugnet.
Läs mer på www.kungsatersbygden.se Länk till annan webbplats.

Stegasjön och Skärsjön

På Kärramosse Gård kan du hyra utrustningen du behöver för ett riktigt friluftsäventyr på sjön – kanot, kajak eller SUP-bräda. Här finns också grillplats, badbrygga och dass, och även möjlighet att övernatta i vindskydd eller tält.
Läs mer på www.karramosse.se Länk till annan webbplats.

Yasjön

Vackra Yasjön, inramad av Åkulla bokskogar, ingår i Himleåns huvudavrinningsområde och är perfekt för paddling. Sjön är 12 meter djup och ligger 87 meter över havet. På Åkulla Outdoor Resort som ligger precis intill kan du hyra kanot och SUP-bräda, och även roddbåt för den som föredrar åra framför paddel.
Läs mer på www.akullaresort.se/aktiviteter Länk till annan webbplats.

Vad ska du tänka på när du paddlar?

  • Du får gå i land, bada eller tillfälligt förtöja vid strand som inte tillhör någon tomt. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan uppehålla dig, det finns inga regler om minsta avstånd.

  • Generellt strandskydd gäller vid havet, alla insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder och att bevara goda livsvillkor för djur och växtliv.

  • Paddla inte ensam om du är ovan, och använd flytväst.
Senast ändrad: 2023-07-17