Fler och fler upptäcker tjusningen med att vistas i naturen och med det blir det också ännu viktigare att man inte stör eller förstör.
När du vistas i skog och mark ska du alltid visa hänsyn och bara lämna ditt fotavtryck. För att du ska hitta den där kantarellgömman, få syn på en ekorre som kilar upp för ett träd eller fånga en krispig bild till Instagram så gäller det att vi tar hand om den plats vi så gärna vill njuta av!
Allemansrätten är närvarande varje gång du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar, plockar svamp eller tältar. Den ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i Sveriges fina natur. För att vi ska kunna fortsätta njuta av det goda måste vi också hjälpas åt att ta hand om allt det vi fått tillgång till.
Om vi håller oss till grundregeln; inte störa – inte förstöra så kommer vi långt! Visa hänsyn för natur, djurliv, andra besökare och markägare när du besöker skog och mark. Tänk på att du är gäst i naturen.
Visa upp och skryt om att du har gjort rätt och låt det inspirera andra till att vilja göra samma sak. Visa att du står upp för naturen helt enkelt. Lämna bara ditt fotavtryck och tagga dina ”skräpfria” skogsbilder på Instagram med #naturkarma.
Goda gärningar förtjänar att hyllas!
Rätt: Plocka blommor, svamp och bär i rimlig mängd och som inte är fridlysta för egna behov. Alldeles gratis!
Fel: Gå inte där det odlas och stäng grindar så att djur inte rymmer. Tänk på att din genväg kan vara någons privata tomt.
Rätt: Du är gäst i naturen. Ta med det onaturliga och släng det i närmaste soptunna.
Fel: Skräp förstör för djuren, naturen och din perfekta instagrambild.
Rätt: Njut av att elda och laga mat i skogen! Men bara på platser där elden kan släckas säkert.
Fel: Se till att elden inte kan sprida sig och ha koll på vilka eldningsförbud som gäller.
Rätt: Ibland måste man, men gräv ner ditt måste. Löv och mossa är naturens papper och pinnar kan användas som spade.
Fel: Ingen vill trampa i bajs. Och papper och våtservetter är inte en del av naturen.
Rätt: Sova under bar himmel är härligt. Övernatta i vindskydd eller tält. En natt går bra på samma plats.
Fel: Tälta inte nära någons bostad, och låt inte din övernattning störa eller lämna spår.
Rätt: Kopplade hundar är självklart välkomna i naturen!
Fel: Hundbajs är naturligt, men det är inte påsar. Gräv ner bajset istället.
Rätt: Naturreservaten är till för alla, men på naturens villkor.
Fel: Allemansrättens regler kan skilja sig åt i naturreservaten. Läs mer på angivna skyltar.
Passa gärna på att utforska nya naturområden. Nu är det många som väljer att vara i naturen. Det är positivt, men det kan även leda till överfulla parkeringar och trängsel vid eldstäder och i raststugor i vissa områden.
Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Skräp i naturen är ett växande problem. Det uppskattas varken av de som besöker naturen eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.
Tänk på att det kan vara trångt på parkeringen. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan välja ett annat färdsätt.
Att ställa bilen intill vägen eller tränga in sig på en överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal som kan få svårt att ta sig fram vid en nödsituation. I värsta fall kan det handla om liv och död.
Förbered dig på att det kan vara ont om plats i raststugan. Nu är det många som väljer att vistas i naturen, även vintertid. Därför kan raststugor vara mer besökta än vanligt.
Nöden har ingen lag och det är okej att gå på toa i naturen. Tänk däremot på var och hur du utför dina behov så det inte blir en otrevlig överraskning för andra som vistas i området.
Det finns inte alltid ett café eller en restaurang i naturområdet du planerar att besöka. Och om det finns det så kan det vara trångt där. Risken att det uppstår trängsel vid iordninggjorda eldstäder kan också vara stor just nu.
Naturen har blivit en självklar plats för olika firanden och trenden verkar hålla i sig ett tag till.
Det har varit ett ovanligt högt besökstryck i Sveriges nationalparker och naturreservat under 2020, mer i vissa än i andra. Det har i vissa fall lett till överfulla parkeringar, trängsel vid eldstäder och nedskräpning. Men så skulle det inte behöva vara, här kommer tips på hur du undviker detta 2021:
Läs mer om Allemansrätten och friluftsliv hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats. och Länsstyrelsen
Länk till annan webbplats..