Choose language
Other:

Fiska

I Varberg finns många vackra platser med omväxlande natur att fiska på. Här finns något för alla, från områden lämpliga för sportfiske till charmiga insjöar där man kan ta med hela familjen, hyra båt och prova på fiske. Många av fiskevårdsområdena erbjuder även rabatterade priser eller fritt fiske för barn i vuxens sällskap.

Kustfiske

Hamnarna är lämpliga platser för kustfiske och här kan du bland annat få plattfisk. Även sandstränderna är idealiska för plattfisk. Havsöring och horngädda kan du få lite överallt men på halvöarna Rödskär, Subbe, Getterön och Norra Näs rekommenderas särskilt havsöringsfiske.

Insjöfiske

I våra insjöar kan du fånga allt från gädda till abborre, mört och gös. Många har bryggor som underlättar fisket.
Hitta till bra fiskesjöar och lokala fiskekort

Vad ska man tänka på som fritidsfiskare?

Man kan kanske tro att fiske ingår i allemansrätten men det gör det inte riktigt.
Dock har allemansrätten stor betydelse för både jakt och fritidsfiske eftersom de hör till våra vanligaste fritidsaktiviteter. Så länge du visar hänsyn så får du gå över någon annans mark när du ska till ditt fiskevatten och om en brygga ligger utanför någons tomt så kan du tillfälligt använda den, om inte den som äger bryggan behöver göra det.

För att få fiska behövs även ett fiskekort. På iFiske Länk till annan webbplats. kan du köpa digitala fiskekort till 876 fiskeområden över hela landet.
Hitta till bra fiskesjöar och lokala fiskekort

Utöver allemansrätten finns specifika regler för fiske i Fiskelagen, Fiskeförordningen och i Fiskeriverkets författningssamling (FIFS). De innehåller en mängd bestämmelser, exempelvis om redskap för fritidsfisket. Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som har ansvar för frågor om fiske.
Svenska fiskeregler - Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2021-03-24