Choose language
Other:
  • Start
  • / Besöksmål längs Åkturen

Besöksmål längs Åkturen

Mellan maj och september går för första gången i år en ny busslinje som knyter ihop Varbergs innerstad med Grimetons Radiostation och Åkulla bokskogar.

Med Åkturen kan du på ett smidigt sätt nå populära besöksmål som Ästad vingård, Öströö fårfarm, Åkulla friluftsgård eller Strömma farmlodge med kollektivtrafik. Eller bara njuta av den härliga bokskogen som bjuder både på tuff terräng, enkla vandringsleder för hela familjen och kulturminnen som Bockstenmannens fyndplats. Tänk på att varje besöksmål har olika öppettider. Se deras respektive webbplatser för aktuella tider.

familj som får guidad visning inne på grimeton

Grimeton Radiostation

När ingenjör Norén för snart hundra år sedan stövlade omkring över de halländska markerna, bjöds på supar och punsch av bönderna, och letade efter den perfekta platsen för en ny radiostation, kunde han förmodligen inte ens i sin vildaste fantasi ana att radiostationen åttio år senare betraktades som så unik att den utnämndes till världsarv. Idag lockar besöksmålet folk från jordens alla hörn som vill veta mer om världens enda fungerande långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem. Eller med andra ord, världens största sms-maskin!

Förutom radiostationen finns ett stort grönområde samt besökscentrum med café och butik. Gå med på en guidad tur, upplev spännande morsejakter, tyd kodade meddelanden eller leta efter radiospioner.
Hållplats: Grimeton Radiostation
Mer info & aktuella öppettider: www.grimeton.orglänk till annan webbplats

bild på blomkrukor utanför en lada

Obbhults Gård

På den kringbyggda kulturmärkta hallandsgården från 1700-talet startades nyligen ett café och en gårdsbutik på logen där det finns antikt, nytt och växter i en härlig blandning till försäljning. Gården är en plats där folk i alla åldrar träffas, möts och inspireras tillsammans och av varandra. I cafeét serveras hembakt av vad säsongen erbjuder, smörgåsar och våfflor. Frukostbuffé finns på lördagar och söndagar mellan kl. 9-11. Caféet är framför allt ett trädgårdcafé men det finns även sittplatser inne i huset och på logen.
Hållplats: Obbhult
Mer info & aktuella öppettider: www.obbhultsgard.comlänk till annan webbplats

stenhusets fasad

Villa Stenhuset

I det vackra stenhuset arrangeras konferenser, bröllop och kalas av alla slag. Möjligheter till övernattning finns för mindre sällskap.
Hållplats: Obbhult
Mer info & aktuella öppettider: www.villastenhuset.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stigs MC- och Motormuseum

Här kan du hitta många nyttogrejer och maskiner som fanns på 20-60-talet. Det finns veteranmotorcyklar, veteranmopeder, äldre cyklar, gamla traktorer och många solomotorer. Även en stationär tröska som dras av en tändkulemotor och många gamla radioapparater och telefoner. Museet ligger utmed Flähultstigen. Det gick en järnväg mellan Varberg och inlandet förbi museet fram till 1960, då revs järnvägen men viadukten finns kvar och Åkullaturen passerar igenom den.
Hållplats: Flähult
Mer info & aktuella öppettider: www.stigsmcmuseum.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åkulla friluftsgård

Åkulla Friluftsgård

Åkulla Café och Restaurang finns vid Yasjön med övernattningsmöjligheter, café och restaurang. Runt gården finns utmärkta vandringsleder av olika längd, liksom skidspår på vintern.
Hållplats: Åkulla
Mer info & aktuella öppettider: www.akulla.eulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

bild på röda hus framför en grön gräsmatta

STF Bråtadal vandrarhem

Den gamla barnkolonin som varsamt renoverats för att behålla atmosfären och känslan från förr. Här är lugnet och omgivningarna lyxen och möjligheterna många både för stillhet eller aktivitet. Huset kan bokas för släktkalas, konferens, kompisgäng eller träningsläger. Välkommen att besöka kulturgården för en fika eller bara för att insupa atmosfären!
Hållplats: Björkasjö
Mer info & aktuella öppettider: www.bratadal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

vinodlingen

Ästad Vingård

Från början var Ästad Vingård ett traditionellt lantbruk, men är numera en inspirerande miljö för möten och aktiviteter. Här finns aktiviteter som "Fångarna på Gården", en annorlunda spa-anläggning med bland annat en undervattenbastu, restaurang och boende. Gården har också en egen vinproduktion, där både odling och vineri finns tillgängligt för gäster att besöka.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.astadvingard.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

folkskolan i ästad

Ästad Folkskola

En välbevarad skolmiljö från 1900-talets första hälft med tillhörande lärarbostad. Öppet söndagar kl 11.00 – 18.00. 1 maj – 30 september.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.akullabokskogar.nu/astad-skolmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ästad 4Hgård

Ästad 4H-gård

Vackert inramad av den centralhalländska bokskogen, och bara några minuters naturskön promenad från två sjöar, ligger denna lugna, trivsamma lägergård. I närheten finns flera vandringsleder och utflyktsmål. Ästad 4H-gård anordnar mycket läger och kurser. Men man kan också bara hyra boende eller hyra kanot här.
Hållplats: Ästad
Mer info & aktuella öppettider: www.4h.se/astadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

lamm som betar

Öströö Fårfarm

På Öströö Fårfarm hittar du en gårdsbutik med allt från lammdelikatesser till mjuka lammskinn och ett café med ekologisk prägel som är vackert beläget med bokskogen och beteshagar in på knuten. Här kan man även åka den populära lammsafarin under vår och sommar.
Hållplats: Öströö
Mer info & aktuella öppettider: www.ostroofarfarm.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

gammal cykel i gräset med skylt till ejas

Ejas Glasscafé

I utkanten av Åkulla bokskogar ligger Ejas Glasscafé. Här avnjuter du glass- och våffelupplevelser i en lummig trädgårdsservering. Alltid med äkta, tillsatsfri glass och alltid med alternativ för vegan, rawfood, glutenfritt samt fritt från raffinerat socker. Även fyrfota vänner kan njuta på Ejas då de serverar djuranspassad glass i flera smaker. Busa runt på härlig naturlekplats, njut av djur och natur eller boka en av deras populära Grab`N`Go-picnickorgar och ta med på nån av bokskogens närliggande vandringsleder eller på cykeltur längs Kattegattleden.
Hållplats: Granet
Mer info & aktuella öppettider: www.ejas.n.nulänk till annan webbplats

gammal vagn fylld med grönsaker

Strömma Farmlodge

I Strömmas unika och mysiga miljö finns en liten gårdsbutik, ett B&B och ett café med hembakat. I caféet kan man också spela melodikrysset och äta frukost på lördagsmorgnarna. Under sommaren kan man även boka in en av konserterna som spelas inne i ladan som huserat allt från Ebbot till Anna Ternheim sedan musiken tog plats på Strömma.
Hållplats: Strömmaberg
Mer info & aktuella öppettider: www.strommafarmlodge.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

yogasal med mattor

Enebackens Kraftkälla

Här kan du boka för konferens och fester och olika typer av spabehandlingar, retreat, vandringar, kurser i yoga, qigong och annan friskvård.
Hållplats: Strömmaberg
Mer info & aktuella öppettider: www.enebackenskraftkalla.selänk till annan webbplats

skylt framför gården

Korndals Gård

Här finns mycket för för barnfamiljen bl.a. ponnyridning, hinderbana, lek och pysselhörna i serveringen. På och runt gården finns även ett flertal djur att titta på och klappa. För er som vill ta en promenad eller cykeltur i skogen finns det gott om vägar och stigar som de kan tipsa om efter ert besök.

I gårdsbutiken finns en mix utav nya inredningdetaljer, vintageprylar, fudge, hantverk från lokala producenter m.m. Här hittar ni unika prylar som bara producerats i liten skala.

I caféet säljs närproducerad fika ifrån Skällingebageriet samt Mrs Curlies delikatessfudge. Sitt inne i det gamla fårhuset eller på uteserveringer och avnjut lugnet i natursköna Korndal.
Hållplats: Nackhälle
Mer info & aktuella öppettider: www.korndal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

fåtölj framför bokhyllor

Birgittas Retro & Antik

Hos Birgittas Retro & Antik hittar du möbler, keramik och porslin i alla former. Det finns även ett brett sortiment av bruksglas och en hel del allmoge och är du på jakt efter reservdelar såsom prismor, beslag eller glas till fotogenlampor är chansen stor att du kan hitta det här.
Hållplats: Spannarps korsväg
Mer info & aktuella öppettider: www.birgittasretroantik.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Guidade vandringar med Åkturen

 

Lördag 11 augusti kl. 09.30

Vår guide Conradin Weindl (tel. 010-224 33 91) möter vid bussterminalen (hållplats H) vid Varbergs station, varifrån Åkturen avgår kl. 09.40. Vi vandrar runt Björkasjö med tid för medhavd lunch i naturskön miljö. Vid Björkekullen får vi en guidad tur runt den unika gårdsmiljön och vi stiftar bekantskap med de nya kulturstigarna i området. Sedan tar oss bussen tillbaka till Varberg – ankomst kl. 16.15. Den som är sugen på eftermiddagsfika kan hoppa av bussen vid ett av de många fiken längs sträckan och ta nästa buss istället som är framme i Varberg kl. 18.15.

 

Åkturen drivs av Varbergs kommun och Länsstyrelsen i Halland län i samarbete med Hallandstrafiken och besöksmålen längs linjen. Projektet omfattar en två-årig testperiod med säsongstrafik (2018 – 2019) och finansieras av Lokalt Ledd Utveckling Halland (LLUH), Varbergs kommun, Länsstyrelsen, och Hallandstrafiken. Du kan läsa mer om bakgrunden till projektet på LLUHs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under namnet Åkulla Express.

loggor

En dygnsbiljett kostar 75 kronor för en vuxen, 45 kronor för ungdomar och 135 kronor för duo- eller familjebiljett (upp till 2 vuxna och 3 barn/ungdomar). Utöver detta gäller Hallandstrafikens samtliga biljetter och periodkort med rätt geografisk giltighet.

Biljetten kan köpas i Hallandstrafikens kundservicebutik, i appen och hos busschauffören. Betalar du med reskassa eller app får du 15% rabatt.

Sträckan trafikeras:
1 maj – 17 juni: lör-, sön- och helgdag

18 juni – 12 augusti: alla dagar i veckan

13 augusti – 30 september: lör-, sön- och helgdag

För mer info om tidtabellen se www.hallandstrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

karta över åkturen

Tidtabell

Varberg station

Grimeton Radiostation

Rolfstorp Håkanstorp

Obbhult

Flähult

Åkulla

Nabben

Björkasjö

Ästad

Skogsbo

Angryd

Öströö

Dagsås Smedjan

Granet

Strömmaberg

Nackhälle

Spannarps Korsväg

Grimeton Radiostation

Varberg station

09:40

11:40

14:20

16:20

09:57

11:57

14:37

16:37

10:06

12:06

14:46

16:46

10:13

12:13

14:53

16:53

10:15

12:15

14:55

16:55

10:20

12:20

15:00

17:00

10:24

12:24

15:04

17:04

10:29

12:29

15:09

17:09

10:41

12:41

15:21

17:21

10:44

12:44

15:24

17:24

10:48

12:48

15:28

17:28

10:53

12:53

15:33

17:33

10:55

12:55

15:35

17:35

10:57

12:57

15:37

17:37

11:01

13:01

15:41

17:41

11:04

13:04

15:44

17:44

11:09

13:09

15:49

17:49

11:15

13:15

15:55

17:55

11:32

13:32

16:12

18:12

Turistinformationen i Brunnsparken, Varberg

Telefon: 0340-868 00
E-post: turist@varberg.se

Senast ändrad: 2018-06-26