Choose language
Other:
  • Start
  • / 10 måsten i Varberg

10 måsten i Varberg

Varberg är en spännande stad med allt på behändigt avstånd. En inspirerande och historisk plats med något för alla. Här är guiden till det du inte får missa när du är här!

Hav & Bad

pojke på badstrand


Ett bad om dagen oavsett årstid - när du besöker Varberg är badet ett måste. På sommaren finns flera härliga stränder att välja mellan. Mjuk och skön sand eller klippor och bergshällar. När du promenerar från stadskärnan når du tre badplatser på fem minuter! Längs med strandpromenaden hittar du alltifrån barnens badstrand och bad från brygga med hopptorn till nakenbad och trevliga klipphällar. Söderut finns många fina sandstränder och norrut övergår kusten i klippor. Besöker du staden när temperaturen ligger under behaglig badtemperatur går det bra att bada inomhus på Varmbadhuset eller på någon av SPA-anläggningarna.

Spa

kvinna som tar ett fotbad


Att salta vindar och friska bad har använts för att stärka människors hälsa är inget nytt. Redan i början på 1800-talet sökte man sig till Varberg för att sola, bada, äta gott och njuta av de vackra miljöerna. Oavsett om du söker avkoppling i den asiatiska filosofin, det traditionella kurbadet med tångbehandling, undervattensbastu i naturskön miljö på landet eller exotiskt bad inspirerat från det blå Leninbadet är det vatten och avkoppling som är den gemensamma nämnaren. I Varberg finns traditionen och förutsättningarna för att må gott.

Varbergs Fästning

borggården på varbergs fästning


Den magnifika borgen står som ett landmärke för staden. Promenera runt fästningen längs med havet och fascineras av dess byggnation. För dig som är intresserad av Varbergs dramatiska historia med danska och svenska kungar är en guidad tur ett måste. Hallands kulturhistoriska museum som ligger på fästningen har dramatiserade visningar under sommaren. En lustfylld upplevelse där fästningens historia får liv och besökarna dras in i handlingen. Passa på att hälsa på Bockstensmannen och ta en titt på knappen som sägs ha knäppt Karl XII.

Torget & Stadskärnan

torget i varberg med två tjejer och blommor


Varbergs torg är känt över hela landet och är ett av Sveriges största torg till ytan med flest handlare i hela i Västsverige. Redan på 1600-talet bedrevs en livfull handel på torget. I ett rutsystem från torget strålar gatorna med butiker. Varbergs stadskärna är känd för sin fina shopping. De små unika butikerna har valt ut godbitarna åt dig. En torgdag med shopping, en fika eller lunch och promenad vid havet är en härlig upplevelse året runt. Vill du koppla av med vackert och funktionellt konsthantverk är Hamnmagasinet med dess glas, keramik, silversmide och konsthall med spännande samtidskonst ett hett tips.

Livet i Societén

fullsatt i societetsparken under sommaren


Gårdagens societetsliv med dryck och god mat lever vidare. Njut av ett glas vin i sommarkvällen medans du lyssnar på skön musik. Utomhusscenens parkmusik har ett späckat program under sommarmånaderna. Framåt kvällningen tar Bodegans sorl med skön pianomusik vid. På Societén händer det alltid något under sommaren.

Kallbadhuset

kallbadhusets fasad i varberg


En energikick utöver det vanliga. Efter en promenad längs med strandpromenaden är det skönt att stiga in i det fantastiska Kallbadhuset. Med sina tinnar och torn står det ute i havet alldeles intill Varbergs Fästning. Slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Utanför panoramafönstren utspelar sig skådespel av vilt piskande vatten eller spegelblankt glittrande hav. Kallbadhuset är en mötesplats för varbergaren året om. Vågar du doppa dig när istapparna gnistrar i solen en kall januaridag?

Åkulla Bokskogar

bokskogar i åkulla


Inåt landet öppnar sig den vackra och sagolika bokskogen. Packa väskan med lite smått och gott, snöra på dig sköna skor och vandra under det ljusa och skira lövverket. När du når Bexells stenar är det dags att bre ut filten för en fika medan du förundras över stenarna med texter från slutet på 1800-talet. Är du sugen på lite delikatesser ska du besöka Öströö fårfarm. Här kan du hälsa på de små lammen, åka en guidad tur på ägorna, ta en fika och framför allt smaka på de godsaker som säljs i gårdsbutiken. En utflykt som passar året runt.

Strandpromenaden

två personer i solnedgången på strandpromenaden i varberg


En promenadväg längs med havet är alltid härligt. Utgår du från Varbergs Fästning har du två och en halv kilometer av hav, klippor, nakenbad, sandstränder och fik. På med solbrillorna, greppa glassen, koppla greppet runt vandringsstavarna eller dra upp kapuschongen. Strandpromenaden är en plats du aldrig kan få för mycket av. Promenaden bjuder på skön avkoppling i solen, träningspass i motvind eller vinterdagar med ett uppiskat dramatiskt svart hav. Fortsätter du ytterligare några hundra meter når du Apelviken berömd för sin fina surfing och strandnära restauranger. Köp med dig lite gott från torget och slå dig ner på en klipphäll.

Världsarvet i Grimeton

elledningar som leder mot radiostationen


Grimetons radiostation är ett världsarv med gammal och ny teknik. Här finns ett spännande teknikcentra för såväl barn och ungdomar som vuxna som vill veta mer om radiovågor och hur vi kommunicerade innan mobiltelefon och internet. Ta dig tid att titta på byggnadens arktektoniskt rejäla men ändå smäckra 20-talsstil.

Teater & Musik

miriam bryant på scen i societetsparken


Varberg har Sveriges näst minsta länsteater, Teater Halland. Liten men kaxig med en bred verksamhet. Här skapas mycket nytt för såväl barn och ungdom som för vuxna. På teatern utvecklades i slutet på 90-talet Commedia dell’arte-tekniken till en spännande teaterform som bygger på improvisation i kombination med ofta klassiska dramer. Idag lever den nygamla traditionen vidare genom den fria teatergruppen 123 SCHTUNK som varje sommar har föreställningar i Varberg. Ett absolut måste i sommarvarberg för hela familjen. Den ständigt uppdaterade evenemangskalendern bjuder alltid på konserter, sportiga event eller mysiga utflykter.

Senast ändrad: 2018-09-11