Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Man som sitter i ett vindskydd i skogen.

Sova ute

Inget slår en natt under stjärnorna. Men för att få till den där magiskt fina upplevelsen finns det lite att tänka på – saker som gör din utomhusnatt extra härlig, och saker som gör att det även blir härligt för andra och för naturen som du gästar.

Här får du övernatta

Du får tälta en eller ett par nätter ute i naturen eller på någon annans mark. Men du får inte slå upp tältet så nära ett hus att du riskerar att störa dem som bor där. Om du vill tälta med en grupp, eller vill stanna flera nätter, fråga markägaren först.

Slå upp tältet på tålig mark och inte på betesmark, jordbruksmark eller i en plantering. I naturreservat gäller särskilda regler och i allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Läs på anslagstavlor i området om vad som gäller.

På flera platser finns det timrade vindskydd, där det ofta också finns anlagd eldplats. Rulla ut ditt liggunderlag och din sovsäck och njut av ditt luftiga natthärbärge.

Lämna platsen som du fann den – eller ännu bättre

En viktig del av allemansrätten är att ta med dig allt skräp när du lämnar platsen du har övernattat på. Skräp förstör naturen, är tråkigt att titta på och riskerar att göra djur sjuka. Ta därför alltid för vana att ta med en påse och släng sedan skräpet i en soptunna. Ta även med andras kvarlämnade skräp, om du hittar något. Tillsammans tar vi ansvar för att allemansrätter fortsätter fungera så som den är tänkt.

Välj en bra plats

Att hitta den perfekta tältplatsen kräver ibland lite letande, men det kan det vara värt. Här är några frågor som du bör ställa dig, innan du slår dig ner för natten.

  • Är det ett jämnt och torrt underlag?
  • Är det en vindskyddad eller en blåsig plats?
  • Finns det vatten i närheten? Bra för disk och tvätt, eldsläckning och bad.
  • Är det en lämplig plats att gör upp eld på?
  • Är gräset onödigt högt? Undvik att slå läger i högt gräs där fästingar gömmer sig. Kolla också efter närbelägna myrstackar.

Vad ska du tänka på när du ska sova ute?

  • När du gör din kvälls- eller morgontoalett, spotta inte ut tandkrämen eller tvätta dig med tvål i ett vattendrag. Gör det över marken istället så filtreras det genom sand och jord innan det hamnar i vattnet igen.
  • Kissa inte i vattendrag, utan låt jorden filtrera kisset. Ta med en liten spade och gräv en rejäl grop för att göra nummer två. Täck över med jord efteråt. Toapapper som använts eldas upp, grävs ner under en större sten eller hamnar i skräppåsen. Våtservetter hamnar alltid i soppåsen och får inte grävas ner eller eldas upp.
  • Undvik bomull närmast kroppen, det blir fuktigt och kyler dig. Håll dig till ull och syntet- eller naturmaterial som leder bort fukt. Att sova i underställ ger också lite värme och skyddar sovsäcken från smuts. Men bylta inte på dig för mycket - termoseffekten i sovsäcken blir bäst om det finns gott om luft.
  • Glöm inte att ta med en ficklampa – det kan bli riktigt mörk under natten.
  • Ta med skräpet hem och lämna inte kvar matrester på din lägerplats.

Läs mer på friluftsfrämjandets sova ute-guide: www.friluftsframjandet.se Länk till annan webbplats.

Sveriges nationalparker och dess föreskrifter Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsernas gemensamma webbplats Länk till annan webbplats.

Sova i vindskydd

I Varbergs kommun finns det flera fina rastplatser där du kan övernatta i vindskydd eller under bar himmel.
Du hittar mer information om vindskydden och var de finns på Naturkartan.se Länk till annan webbplats.
Kanske Glamping är ett alternativ för dig? Vid Kärramosse gård, vackert beläget vid Stegasjön, hittar du denna möjlighet. Läs mer under Kärramosse gårds hemsida. Länk till annan webbplats.

Husbil?

Vill du vandra och sedan sova över i din husbil? Åkulla Outdoor Resort har 30 ställplatser med el och tillgång till tömningsstation (latrin, gråvatten och färskvatten) samt miljöstation.
Grillplatser, värmestuga med duschar, toaletter och kök.

Läs mer på Åkulla Outdoor ResortLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Fler ställplatser i Varbergs kommun hittar du på vår sida för ställplatser.