Till startsidan, Visit Varbergs logotyp
Kvinna i vandringskläder med hund

Naturkarma

Fler och fler upptäcker tjusningen med att vistas i naturen och det gör att det blir ännu viktigare att man inte stör eller förstör.
När du vistas i skog och mark ska du alltid visa hänsyn och bara lämna ditt fotavtryck. För om du ska kunna fånga den där krispiga bilden till Instagram, så gäller det att vi tar hand om den plats vi så gärna vill kunna njuta av!

Välkommen ut i naturen

Allemansrätten är närvarande varje gång du går en promenad, paddlar kajak, plockar svamp eller tältar i skogen. Den ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i Sveriges fina natur. Men för att vi ska kunna fortsätta njuta av det goda, måste vi också hjälpas åt att ta hand om allt det vi fått tillgång till.

Om vi håller oss till grundregeln att inte störa och inte förstöra, så kommer vi långt. Visa hänsyn till natur, djurliv, andra besökare och markägare när du besöker skog och mark. Tänk på att du är gäst i naturen!

Var rädd om din naturkarma

Visa upp och skryt om att du har gjort rätt och låt det inspirera andra till att vilja göra samma sak. Visa att du står upp för naturen helt enkelt. Lämna bara ditt fotavtryck och tagga dina ”skräpfria” skogsbilder på Instagram med #naturkarma.
Goda gärningar förtjänar att hyllas!

Har många andra upptäckt din favoritplats?

Nu är det många som väljer att vara i naturen och det är positivt. Men det kan också leda till överfulla parkeringar och trängsel vid eldstäder och i raststugor i vissa områden. Passa gärna på att utforska nya naturområden!

  • På Länsstyrelsens hemsida finns information om naturreservat som är värda ett besök. Där får du också information om infrastrukturen i området; till exempel parkeringsmöjligheter, vandringsleder, raststugor och vindskydd.

  • Håll avstånd och lämna utrymme när du möter någon – även utomhus.

  • Naturreservat kan ha särskilda regler för exempelvis grillning och tältning. Information om vad som gäller i de olika reservaten i Varbergs kommun får du av Länstyrelsen.

Har du en plan för ditt skräp när du besöker naturen?

Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen, tar du också med dig hem. Skräp i naturen är ett växande problem. Det uppskattas varken av de som besöker naturen eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.

  • Ta för vana att alltid ha med dig något som du kan samla ihop ditt skräp i.

  • Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem. Lägger du skräpet vid sidan av papperskorgen finns det risk att det sprids med vinden eller av djur.

  • Kom ihåg att det som göms i snö kommer upp i tö.

Ska du köra bil till ett naturområde?

Tänk på att det kan vara trångt på parkeringen. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan välja ett annat färdsätt.

Att ställa bilen intill vägen eller tränga in sig på en överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal som kan få svårt att ta sig fram vid en nödsituation. I värsta fall kan det handla om liv och död.

Planer på att besöka en raststuga?

Förbered dig på att det kan vara ont om plats i raststugan. Nu är det många som väljer att vistas i naturen och därför kan raststugor vara mer besökta än vanligt.

  • Förbered dig på att sitta utomhus om det är trångt, ta med varma kläder och sittunderlag.

  • Håll avstånd till andra som besöker raststugan.

  • Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor - det hopar sig snabbt och blir skräpigt.

Inget dass i sikte?

Nöden har ingen lag och det är okej att gå på toa i naturen. Tänk däremot på var och hur du utför dina behov så det inte blir en otrevlig överraskning för andra som vistas i området.

  • Ta med något du kan gräva med, till exempel en trädgårdsspade. Gräv en grop där du utför dina behov, täck sedan över med jord.

  • Elda upp toapappret eller ta med en påse där du kan slänga toapapper eller våtservetter. Släng påsen när du kommer hem. Våtservetter bryts inte ner och blir kvar i naturen under en lång tid.

  • Välj en lämplig plats långt från eldstaden, vindskyddet och stigen eller vandringsleden.

  • Utför inte dina behov nära strömmande eller stillastående vatten. Vattnet kan bli nedsmutsat.

Ska du äta ute i naturen?

  • Med ett eget stormkök slipper du trängas om det är trångt vid eldstaden.
  • Om du måste använda en engångsgrill, ta med den hem.

  • Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.​ Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller på klippor och stora stenar.​

  • I naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet att elda, kolla vad som gäller för det område du planerar att besöka.

Planerar du för utekalas?

Under pandemin blev naturen en självklar plats för olika firanden och trenden verkar hålla i sig!

  • Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem.

  • Välj en plats långt från hus så att firandet inte stör de som bor i området.

  • Släng aldrig överbliven mat i naturen.

  • Visa hänsyn till andra besökare om de vistas i samma område.

Och du. Hur många naturreservat har du haft möjlighet att besöka i år?

Det har varit ett ovanligt högt besökstryck i Sveriges nationalparker och naturreservat under de sista åren, mer i vissa än i andra. Det har i vissa fall lett till överfulla parkeringar, trängsel vid eldstäder och nedskräpning. Men så skulle det inte behöva vara, här kommer tips på hur du undviker detta:

  • Sverige har 30 nationalparker och över 5 000 naturreservat - passa på att utforska naturområden som du ännu inte har upptäckt.

  • På Länsstyrelsens hemsida finns information om naturreservat som är värda att besöka. Där får du också information om infrastrukturen i området, till exempel parkeringsmöjligheter, information om leder, förtäring, raststugor och vindskydd.

  • På Naturkartan.se kan du läsa mer om vandringsleder och platser som finns att upptäcka i Varbergs kommun.