Länk till startsidan för Visit Varberg
matlagning på murika

Äta ute

Ska du äta ute i naturen? Ibland kan det vara svårt att hitta ett café eller en restaurang i naturområdet du planerar att besöka. Och skulle det finnas så kan det vara trångt där. Detsamma gäller för iordningställda grillplatser - så planera gärna ditt besök innan du ger dig ut!

Vad ska man tänka på när man äter i naturen?

  • Med ett eget stormkök slipper du trängas om det är trångt vid eldstaden. ​
  • Förbered dig på att kunna sitta utomhus om det är trångt i raststugan. Ta med varma kläder, spade och sittunderlag.

  • Ta med något att lägga ditt skräp i, till exempel en påse, och ta med skräpet hem.

  • Om du måste använda en engångsgrill, ta med den hem.

  • Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.​

  • Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller på klippor och stora stenar.​

  • Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, eller i snön, det hopar sig snabbt och blir skräpigt.

  • I naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet att elda, kolla vad som gäller för det område du planerar att besöka.

Naturens skafferi

Ibland kan man bli sugen på att plocka och äta av naturens egna skafferi. Och det är helt ok så länge du inte plockar någon växt som är fridlyst.
Tänk på att särskilda regler gäller om du befinner dig i ett naturreservat.

Här kan du se vilka arter som är fridlysta:
Fridlysta arter Länk till annan webbplats.

Plocka bara svamp som du känner dig helt säker på. Här hittar du vilka sorter du INTE ska plocka:
Giftiga svampar Länk till annan webbplats.