Länk till startsidan för Visit Varberg
Sara Graner - Vernissage 1 juni 2024.jpg
  -  

Utställning - Sara Granér

Information

Datum:
13 juni - 18 augusti
Plats:
Galleri Hamnmagasinet
Adress:
Sjöallén 6, SE-432 44 Varberg, Sverige

Alla tillfällen

Från den 1 juni till 18 augusti visas Sara Granérs utställning
”Vi drömde i natt att vi hade en katt” på Galleri Hamnmagasinet i Varberg. I utställningen får man se karaktärer och formspråk från serievärlden som har flyttat ut från bok- och tidningssidor och som blir till hårda skulpturer och mjuka tuftade mattor.

Genom de varierade teknikerna bjuds besökarna in för att lära känna Granérs konstnärliga universum på nya sätt. På ett svårspelat schackbräde i keramik, försöker grisbjörnar ta sig fram enligt otydliga spelregler, och månghövdade djurskulpturer undersöker relationen mellan individen och kollektivet. En stel skulptur av samman svetsat metallskrot, samsas med betydligt rörligare djur vars kroppar smälter samman i färgrika tuftade mattor. Geometriska krit-teckningar hämtar inspiration från kubism och det periodiska systemet. Klassiska ordvitsar, skisser och tramsiga skämtteckningar bor granne med existentiellt mörker, kristillstånd, abstrakt konst och ordlösa bilder. Besökare ges också möjlighet att spela bordshockey med fabeldjuren i ett interaktivt verk.

Vernissage
Vernissage är den 1 juni kl. 12-16. Invigning hålls tillsammans med konstnären kl. 12:30. Utställningen pågår från den 1 juni –18 augusti 2024 på Galleri Hamnmagasinet.

Om konstnären
Sara Granér (1980) är bosatt i Kungsbacka och även verksam i Göteborg. Granér har sin konstnärliga bas inom tecknade serier och satir. Hennes karaktäristiska fabeldjur försöker hantera tillvarons absurditeter i ett konstnärligt universum som hämtar inspiration från underground-serier, art brut, surrealism och naivism. Granérs senaste bok Den sjunde vännen kom ut 2022. I boken rör sig berättelserna in och ut ur kroppen, bort i den tysta rymden och tillbaka till de första däggdjuren, till en tid före språket. Vi möter kollapsade civilisationer, fängelseindustrin, arkeologiska utgrävningar och upplevelsen av att vara helt ensam i sin art. Granér är mångsidigt inspirerad av filosofi, historia, religion, politik och språk.

Hennes verk öppnar ofta upp sig mot det absurda, mörka och suggestiva men samtidigt roliga och vackra i människan och världen. Bilderna och serierna är ofta humoristiska men lämnar samtidigt plats för vemod och sorg. Granér balanserar på gränsen mellan det fina och det fula, det kloka och det dumma.

Information

Datum:
13 juni - 18 augusti
Plats:
Galleri Hamnmagasinet
Adress:
Sjöallén 6, SE-432 44 Varberg, Sverige

Alla tillfällen