Varmbadhuset

Söder om Societetsparken reser sig ett stort stenhus med ordet ”BAD” på fasaden. Läget är strategiskt. Tillsammans med Kallbadhuset och Societetsparken bildade Varmbadhuset förr i tiden en sammanhängande bad- och trivselmiljö för Varbergs kurortsbesökare, ett stenkast från havet.

Traditionen med varm- och kallbad går tillbaka till 1820-talet då Varberg etablerade sig som en mycket populär kurort. Varbergs första varmbadhus, som endast inrymde fem badrum, byggdes år 1823 på en plats mellan tullhuset och det nuvarande kallbadhuset.

För att möta konkurrensen från Bohuslän bildades år 1864 ett badbolag som med kommunalt stöd fick uppdraget att bygga både ett kallbadhus och ett varmbadhus. Varbergs andra varmbadhus uppfördes 1866 och låg på ungefär samma plats som det första. Byggnaden var helt i trä med 16 bad- och toalettrum och gästerna erbjöds allt från ryska ångbad och romerska bad till vanliga varmbad. Samma år stod även det nya kallbadhuset färdigt och badgästerna ökade med flera hundra i antal.

Efter 60 år krävdes förnyelse

Till skillnad från kallbadhuset, som blåste ner och fick byggas upp två gånger, stod varmbadhuset kvar och var i drift under drygt 60 år. Det fanns planer på att omvandla Varmbadhuset till ett badhotell, men under årens lopp hade det blivit omodernt och det drogs dessutom med stora underhållskostnader.

Efter ritningar av arkitekt Allan Berglund från Kungsbacka, uppfördes Varbergs tredje varmbadhus år 1925 och det blev då landets enda saltvattenkuranstalt. Till skillnad från de två föregångarna var det avsett att användas året runt och istället för att bygga på samma plats, placerades det strax söder om Societetsparken. Det gamla varmbadhuset monterades ned och delarna såldes.

Varmbadhuset invigdes på pingstafton år 1925 av landshövding Axel Mörner som i sitt invigningstal beskrev det som det finaste i Skandinavien. Varberg återtog sin starka position i kurortssammanhang och under högsäsong tog badhuset emot så många som 20 000 badgäster! Den klassiska simhallen med uppvärmd saltvattensbassäng kom också att bli en stor tillgång för hälsovården. 

Byggnaden är ett fint exempel på mogen svensk nyklassicism, med en ganska stram symmetri och lekfulla, spirituella detaljer.

År 1991 flyttade kurortsverksamheten, med rehabilitering och hälsohem, till Apelvikens före detta sanatorium. Varmbadhusets verksamhet förnyades, vilket bland annat innebar att förebyggande hälsovård, läkarvård och rehabilitering övergick i privat regi. I oktober 1992 återinvigdes Varmbadhuset som ett friskvårdscenter.

Varmbadhuset idag

Än idag kan du njuta av ett avkopplande bad i 12,5 metersbassängen som är fylld med 32 gradigt vatten. Det finns även tillgång till bastu och friskvård. Direkt i entrén möts du av Friskvågens personal som erbjuder ett brett utbud inom träning.

Förutom Friskvågen finns här även läkarmottagning, gynekologmottagning samt stödgrupper för barn och ungdomar.

Varmbadhuset
Strandgatan 5
432 44 Varberg

Varbergs Fastighets AB
Telefon: 0340-506000

Telefon till Friskvågen/Actic: 0340-64 11 64
Telefon till Husläkarna: 0340-67 58 81



Senast ändrad: 2023-03-03