Choose language
Other:
Strandpromenden

Strandpromenaden

Från Varbergs fästning längs havet ända till ner till Kusthotellet slingrar sig den 2,4 kilomer långa Strandpromenaden. Perfekt för den promenadsugna.

Vad gjorde man i Varberg innan Strandpromenaden fanns? Hur fick unga människor ihop det före 1912 – utan att kunna vandra och spana på varandra längs med havet? I dag känns ett Varberg utan denna pulsåder otänkbart.

Strandpromenadens dragningskraft

Ända från början har Strandpromenaden i Varberg haft en sällsynt dragningskraft. Invånare eller turist, sommar eller vinter – det spelar ingen roll. Det är här, på sträckan mellan Barnens Badstrand och Varbergs Kusthotell, som man vill vara. Här promeneras, skejtas, cyklas, stavgås, rullstolas och joggas det.

Här möter morgontidiga hundägare varandra och här har flera motionslopp sin sista, flämtande upploppssträcka. Och här, inte att förglömma, strosas det fram och tillbaka ljumma sommarkvällar utan annat syfte än att se om HON eller HAN möjligtvis också är ute och går…

Strandpromenaden 100 år

När man tittar på det hundra år gamla fotografiet på de svart- och hattklädda herrarna som en gång såg till att Strandpromenaden anlades, är det kanske inte sommar och flört man tänker på i första hand. Nio av männen är betydelsefulla stadsbor som med doktor Johan Severin Almer i spetsen bildade Sällskapet Warbergs Strandpromenader. Doktor Almer arbetade på Apelvikens Kustsanatorium (i dag Varbergs Kusthotelllänk till annan webbplats) som han själv hade grundat. Man kan förstå att männen ser stolta ut – de har varit med om att skapa en promenad som få europeiska städer kan skryta med! Och det finns en anledning till att den hållit i ett sekel.

– Om man ställer sig väster om stenpollarna som bär upp räcket, där man egentligen inte ska stå, ser man vilket fantastiskt arbete det är! Promenaden är insprängd i berget men ändå så finurligt uppbyggd att den smälter in i kustlinjen, säger Jenny Bergström, enhetschef på hamn- och gatuförvaltningen.

strandpromenadens grundare
Senast ändrad: 2019-10-16