Västkustens surfstad

Varberg är en stark surfdestination. Havet ligger öppet för dig året runt om du vill prova på något av alla surfsätten; vind, våg, kite, sup och foil. Du kan ta med dig egen utrustning eller hyra vid någon av alla de uthyrare som finns. Här kan du också boka kurser och lära dig mer.

Våg

Enkelt och kräver relativt lite utrustning. Du står och balanserar på en bräda. Lätt att komma igång, men det kräver mycket träning för att bli riktigt bra. Vågsurfing är rolig att utforska. Det finns väldigt många bra vågsurfingplatser i Varberg. Träslövsläge, Apelviken och Lilla Apelviken/Kåsa är centrala och har bra vågsurfing. Hyr en bräda och testa!

Vind

Vindsurfing eller brädsegling är en blandning mellan vanlig surfing och segling. Man får bra balans och styrka av att vindsurfa känslan av att flyga fram på vattnet med vinden i ryggen är helt fantastisk. Det kan vara lite trixigt att styra och manövrera bräda och segel, så en kurs innan du ger dig ut är att rekommendera.

Kite

Mer riv och mycket action. De flesta som kör kite är mellan 18-30 år och många är tjejer. Det är viktigt att gå en kurs först och lära sig tekniken ordentligt. Det är stora krafter som tar tag i seglet. Kite har allt som vindsurfingen har men den lägger till en dimension eftersom du kan hoppa 15 meter upp och flyga 50 meter bort. Det är viktigt att följa de regler som gäller för det vatten där du kitesurfar.

Foil

En teknik som funnits länge men har blivit väldigt omtalad och populär de senaste åren. I foilsurfing åker man på en surfbräda som har ett bärplan fäst under brädan istället för en fena. Detta gör att surfbrädan kan flyga över vattnet. Foilsurfing erbjuder en helt ny dimension och spänning till surfingen. Ett annat tillvägagångssätt som istället för att åka på vågorna tar dig ovanför vågorna.

Även här finns det olika varianter du kan testa både med och utan segel till!

SUP - Stand Up Paddleboard

En skön blandning av vågsurfing och paddla kanot. Du står upp och paddlar på lugnt vatten. Ett enkelt och härligt sätt att ta sig fram på. Passar bra för hela familjen!

SUP har blivit oerhört populärt både i Europa och Sverige. Det är billigt och okomplicerat. En härlig naturupplevelse och dessutom bra och skonsam träning för kroppen. SUP funkar bra både när det blåser och när det är vindstilla. Hyr en bräda för en timme eller en hel dag och njut av havet från brädan.

Uthyrning och kurser

Fahlén Surf

Surf, kite, SUP, wind, skate, webshop och butik i Varberg. Här kan du även boka kurser i bland annat SUP, kite och surf.
Läs mer på Fahlénsurf.se Länk till annan webbplats.

Surfers center

Surfers Center i Varberg är mötesplatsen för all surfing och vattensport. Här möts den förväntasfulla nybörjaren och den havssaltrimmade teamridern, båda med samma blick och längtan till havet och stranden. På Surfers Center kan man hyra all utrustning. Här finns surfskolor för våg-, vind- och kitesurfing.
Läs mer på Surfers.se Länk till annan webbplats.

Surfskolan.se

Surfskolan är baserade i Varberg men är både nationellt och internationellt etablerade. Surfskolan kör specialanpassade kurser inom kite, SUP och vågsurfing. Med internationellt erfarna och utbildade instruktörer, som andas och lever för surfingen dygnet runt, kan du känna dig säker på att få uppleva surfing på riktigt.
Läs mer på Surfskolan.se Länk till annan webbplats.

KITEKALLE

KITEKALLE driver certifierade kiteskolor i Göteborg, Varberg, Halmstad, Ugglarp, Falkenberg, Mellbystrand och på Öland. Hos de här erfarna instruktörerna kan du lära dig surf, kitesurfing, SUP och den lite annorlunda motionsformen SUP Yoga där det verkligen gäller att ha balansen på sin sida.
Läs mer på Kitekalle.com Länk till annan webbplats.

Kayakomat

Paddla SUP när du vill! Kayakomat är obemannade stationer där du kan hyra SUP-brädor från en timma. Du bokar och betalar smidigt via deras hemsida och sen är det bara att ge sig ut på havet. Kayakomat finns på Getterön 3:e vik och vid First Camp i Björkäng.
Läs mer på Kayakomat.com Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2023-04-19