Choose language
Other:

Swedish fika i Varbergs centrum

Precis som i resten av Sverige är fikat heligt i Varberg. Här finns ett mångårigt arv från bagerier och konditori som gör att vi uppskattar det hembakta lite extra. Besök några av Varbergs caféer i centrum och njut av en äkta swedish fika!

Gästis Café & Matsalar

Här är det lätt att trivas i en ombonad miljö med mjuka sammetsfåtöljer bland bokhyllor och kuriosa. Avnjut en god drömtårta eller en nöttopp som är Gästis specialitet. Här finns också ett rikt utbud av veganska alternativ och gluten-/laktosfritt. Vill du sitta ute kan du välja mellan takterrassen och den kringbyggda bakgården.

Café Mignon

På ”Mingan” som det kallas i folkmun, sitter du ner i anrik miljö på Varbergs äldsta café. Om du lyfter blicken upptäcker du det vackra kulturminnesmärkta glastaket. Slå dig ner på uteserveringen i soligt läge och med folkmyllret och torghandeln precis utanför. Cafét har fullständiga rättigheter och är kända för sin härliga fisksoppa. Men det är klassikerna äppelpaj, morotskaka och kladdkaka som är de riktiga storsäljarna.

Veras café

Här fikar du i en färgglad och hemtrevlig miljö på pinnstolar i olika kulörta färger. Beställ en marängsvullig Brittatårta, eller Moccatårtan som är Veras absoluta specialitet och som också går att beställa hem. Medan du fikar kan du njuta av utställningen med olika konstnärsinslag som pågår löpande, eller slå dig ner i skydd från vinden på den lilla innegården.

Kustbageriet

Kustbageriet i hamnen bakar på mjöl från trakten och kanske är det just därför som det smakar lite extra gott. Kardemummabullen är storsäljaren, men även lite matigare fikabröd finns att få, eller varför inte en ekologisk yoghurt med stenugnsrostad müsli. Kustbageriet är det självklara stoppet för dig som vill ha med något mumsigt på väg till stranden.

Lilla Träslövs finbageri

Ett av de äldsta bagerierna i stan, vilket märks redan i entrén med det svartvit-rutiga golvet. Här kan du avnjuta en klassisk gräddig bakelse i gammeldags konditorimiljö, inne såväl som ute. Du kan också beställa dagens lunch, en matig paj eller en smörgås med skagenröra efter eget hemligt recept.

Kassett Kaffe ETC

Mitt på torggatan i centrala Varberg hittar du Kassett - Kaffe Etc, ett fik för alla som gillar riktigt gott kaffe. I en unik lokal, byggd i slutet av 1700-talet, samsas café med delikatesser, kaffe och te i lösvikt, choklad och inredning till försäljning.

Entra Espresso Bar & More

För dig som älskar hembakat finns också Entra med sin italienska tappning av hembakat. Här bjuds på liten uteservering och stora smaker.

Så fikar vi i Sverige

Svenskarna fikar både ofta och länge – runt tio dygn om året i snitt. En genomsnittlig fika tar 24 minuter på fritiden och 14 minuter på jobbet. Män fikar oftare än kvinnor, medan kvinnor hellre tar lite längre pauser. Yngre personer drar gärna ut på fikat medan de lite äldre nöjer sig med tjugo minuter. Smålänningarna är snabbast, för dem tar en fikapaus i genomsnitt 22 minuter. Västsvenskarna, till exempel varbergaren, fikar längst –hela 27 minuter i snitt.

Källa: Fikarapporten

Senast ändrad: 2020-06-18