Snyggt och tryggt hela vägen till &Olles

Apelviken bjuder i år på en 1,4 kilometer lång nyhet! En upplyst Strandpromenad sträcker sig numera från Solviken ända bort till &Olles.

Rör dig fritt mellan de mysiga strandkrogarna, eller ta en enkel avstickare genom böljade sanddyner ner till den kilometerlånga strandremsan och det glittrande havet. Strandpromenaden är en smidig transportsträcka, men framför allt är det härligt att kunna gå, springa eller rulla barnvagnen i en trygg och scenisk miljö.

Den ursprungliga Strandpromenaden som slingrar sig längs den vackra kusten från fästningen, förbi Varbergs Kusthotell och vidare ner till Solviken, är sedan länge betraktad som ett signum för Varberg. Den nya delen ses som en förlängning av ett redan lyckat koncept och binder ihop Apelviken med centrum på ett naturligt sätt.

Ta tåget, cykeln eller brädan!

Varberg är känd som en cykelstad och utmed Tångkörarvägen, parallellt med den nya Strandpromenaden, finns från i år en cykelgata. Det är Varbergs första i sitt slag och innebär att motordrivna fordon också får rulla här men föraren måste anpassa farten efter cyklisterna. Det är med andra ord cykeln eller varför inte brädan som står i centrum och bilen är en gäst. På detta sätt kan du tryggt och säkert ta dig fram på två hjul, känna vinden i håret och njuta av havsbrisen. Längs med gatan hittar du cykelställ där du kan parkera din cykel och enkelt smita ner till stranden. Det finns även cykelpumpar, cykelservicestation med enklare verktyg och laddskåp för cykelbatterier. Den nya cykelgatan gör det ännu smidigare att kryssa mellan Apelviken och Varberg centrum.

Strandtåget – nu kvällskörningar till Apelviken

Strandtåget i Varberg är en riktig klassiker. I över 30 år har det eldrivna tåget rullat längs den vackra Strandpromenaden och bjudit sommargäster och varbergare på panoramautsikt över karga klippor och vackra stränder. Tidigare har ändhållplatsen varit campingen, men från i år utökas turen med frekventa kvällskörningar utmed krogtäta Apelviksstranden. Du kan även enkelt ta dig med tåget till och från Varbergs centrum. Tåget kör dagligen 15 juni – 15 augusti, med frekventa avgångar, från 09.00 till cirka midnatt. Strandtåget har i år fått ett rejält ansiktslyft med bland annat nytt plåttak, glasade rutor och inredningsdetaljer i teak och bambu. Den som åker med får se!

Mer strandpromenad

Strandpromenaden över 100 år gammal! Från Varbergs fästning längs med havet, hela vägen ner till Apelviken, slingrar sig den fyra km långa Strandpromenaden. Promenaden anlades 1912 av ”Sällskapet Varbergs Strandpromenader” och är en av Varbergs mest besökta platser året runt, dygnets alla timmar. Här njuter du av den friska doften av hav, salt och tång när du promenerar längs klipporna, sandstränderna och de världsberömda nakenbaden – Käringhålan, Skarpe Nord (för damer) och Goda hopp (för herrar). Längs Strandpromenaden finns sittplatser, bra badmöjligheter från både brygga och strand. En unik promenad som få svenska städer kan skryta med och som nu dessutom blivit 1,4 kilomter längre!

Senast ändrad: 2023-06-25