Nytt på matfronten

I Varberg finns en skön blandning av nya och väletablerade ställen. Här presenteras några nyheter, och även några klassiker i ny kostym.

Surdegsbageriet Sött som Salt

rolands kök och bar

Från “Hela Sverige bakar” till eget bageri i en ombyggd smedja i Tvååker.

Tillsammans med sin fru Helena Göök har Daniel Pettersson, känd från sin medverkan i TV 4’s “Hela Sverige bakar”, slagit upp portarna till ett surdegsbageri på sin tomt i Tvååker. Det primära utbudet är rykande färskt bröd, bullar och småkakor.

Paret driver även ett Trädgårdscafé på mysiga Höråsens Plantskola som ligger ett stenkast från den egna fastigheten och bageriet.

 

Restaurang ÄNG, Ästad Vingård

öl

Stjärnrestaurangen ÄNG’s nya lokaler lyfter matupplevelsen till oanade höjder, även om det delvis sker under jord.

Som middagsgäst får du följa med på en kulinarisk resa med start i ett unikt glashus. Resten av måltiden serveras sedan i etapper. Innan du når slutmålet i det nybyggda glashuset med utsikt över dammen, passerar du gårdens vinkällare som ligger sex meter under jord.

Den omsorgsfullt komponerade menyn byggs upp av hållbara råvaror med fokus på det halländska landskapet. Flera av ingredienserna plockas i den frodiga naturen runtom restaurangen. Till maten serveras lokala drycker, men även viner från övriga världen som går i linje med gårdens hållbara kriterier.

 

 

 

 

Bar Glou Glou

foodtrucks

I Varbergs hamn, bredvid Kustbageriet, har den nya vinbaren på Varbergs krogkarta, Bar GlouGlou, flyttat in.

Inredningen går åt det mer råa och industriella hållet och all mat ska tillagas i den italienska vedeldade ugnen. På vinbarens meny kommer hittar man säkra kort som vedugnsbakad pizza men också rätter på råvaror som man normalt inte förknippar med den här typen av tillagningsmetod, som betor och grönsaker. Smakfullt ackompanjerat av vin från främst Östeuropa.

 

A&M Sushi bar

På hörnet

Njut av nyrullad sushi i en varm och mysig miljö. A&M Sushi Bar erbjuder en gedigen meny för alla sushiälskare. Här finns allt från varierande rolls med olika toppings till smakfulla bowls. De har även ett brett sortiment av öl, vin- och alkoholfria drycker. Restaurangen hittar du i samma lokaler som Linnea & Basilika i handelscentrumet Lugnetrondellen.

 

 

Kafé Kornet - Kulturhuset Komedianten

torggrillen

Kulturhuset Komedianten är en kreativ mötesplats för stora och små. För den fika- eller lunchsugne finns här mysiga Kafé Kornet där man i möjligaste mån bakar och lagar all mat på plats. Förena besöket på Komedianten med en gofika!

 

 

 

 

Blanka Bar & Bistro

lollos

Västindien flyttar till Varberg. När vinden viner som värst och längtan efter sol och värme är som störst tar Blanka bar & bistro vid och öppnar portarna till sitt Karibien.

Lars och Margit Abrahamsson som driver Glommens Fiskekrog och barfotaparadiset Flip Flop Beach Bar & Rooms i Olofsbo, tar sitt populära koncept till kvarteret Kvarnliden, strax söder om Varbergs centrum. Man lägger stort fokus på inredning vilket kommer märkas på den “instagramvänliga” baren och restaurangen.

Restaurangen beräknas öppna i under vintern 2022/2023.

 

Kärleksparken

veganen

Det röda huset i Kärleksparken ligger varmt om Varbergarnas hjärtan. Restaurang Kärleksparken, inbäddad i lummig grönska ett stenkast från strandpromenaden, är ett självklart stopp. Hit har man lockat varbergare och sommargäster under många år.

Sommaren 2022 bjöd på en hel del nyheter. Den redan väl tilltagna uteserveringen byggdes ut ytterligare och försågs med en utebar.

Konceptet på matsidan är sharing, vilket bygger på att man i sällskapet delar på ett antal smårätter. Detta var en riktig stämningshöjare och vi längtar redan till nästa sommar!

 

Autobento

åkulla outdoor resort

Asian fusion-restaurang där man förenar innovativa tekniska lösningar med högklassisk mat. Autobento är det senaste tillskottet på Västra Vallgatan där en strid ström av asiatiska restauranger har etablerat sig den senaste tiden.

Autobentos koncept bygger på att man genom tekniska lösningar minimerar gästernas väntetid och på så sätt låter personalen satsa helhjärtat på personlig service och kvalitet. Menyn snuddar vid asiatisk fine-dining och här erbjuds ett urval av asiatiska tapas med smaker från Japan, Korea och Vietnam. Mannen bakom restaurangsatsningen är en av grundarna av frågesportsappen Quizkampen, Henrik Willstedt.

Espressohouse - Varberg Nord

bröd

Espressohouse på Varberg Nord är unikt i sitt slag. Av den populära kedjans närmare 500 caféer är det bara ytterligare en som erbjuder drive through. Den mysiga lokalen, i klassisk Espressohouseanda, erbjuder förutom luckan i väggen även 80 sittplatser inomhus och 30 platser utomhus. Här kan du enkelt köpa med dig lunch, eller slå dig ner för en god fika på vägen in- eller ut ur centrum. Mat och dryck med influenser från både den italienska kaffekulturen och den amerikanska cafétraditionen.

 

Rosegarden

våffla

Den asiatiska restaurangkedjan Rosegarden har satt en ny nål på Varbergs restaurangkarta. Etableringen på Varberg Nord är ett medvetet drag då det inte alltid är en självklarhet att man vill ta sig in till centrum för att få något gott att äta.

Här kan du välja mellan att enkelt beställa mat i appen och hämta i drive through, eller slå dig ner i den ombonade lokalen. På menyn blandas östasiatiska smaker med fokus på Kina, Thailand, Vietnam och Korea. Restaurangen erbjuder både buffé och à la carte.

 

Bergströms Tehandel

jippies veranda

I en ljuvligt lantlig miljö i Hunnestad, öster om Varbergs tätort, finner du detta charmiga café med tillhörande butik. Bergströms Tehandel är med sitt gedigna utbud av tesorter ett mecka för teälskare och passar alla som vill avnjuta en god trädgårdsfika i idylliska omgivningar. I den charmiga butiken som för tankarna till Fröken Friman hittar du förutom specialimporterat te, även kaffe, hembakade produkter och hantverk.

 

Okada

stor nalle

En sushirestaurang med fokus på japansk-skandinavisk fusion. Shunsuke Okada är en rutinerad sushikock med rötter i Tokyo. Tillsammans med Jonna Bonsirven bjuder han in till en genuin japansk upplevelse på Kyrkogatan i centrala Varberg.

Maten tillagas på japanskt vis med inslag av skandinaviska råvaror, exempelvis Sveriges motsvarighet till wasabi, pepparrot, fisk från västkusten och jordgubbar. Här är maten det primära och håller en genomgående hög kvalité.

 

Omami

tomateria

Asiatisk streetfood med influenser från Vietnam, Indonesien, Japan och Korea. Västra Vallgatan i centrala Varberg har blivit ett stråk för asiatiska matställen och uppstickaren Ômami mixar traditionella recept med nya innovativa smaker. All mat lagas från grunden och kärleken till matkulturen genomsyrar varje del av den varierande menyn. Fluffiga Baos, Crispy rolls, och bowls är bara några exempel.

 

Senast ändrad: 2022-11-04