• Start
  • / Inspiration
  • / Derome Trä & Nostalgimuseum- ett spännande besöksmål för hela familjen

Derome Trä & Nostalgimuseum- ett spännande besöksmål för hela familjen

I Derome, strax norr Varberg finner du detta spännande besöksmål. I genuin gårdsmiljö har du möjlighet att ta del av träets och industrialiseringens historia på ett lekfullt och annorlunda sätt. Det bjuds på en riktig nostalgitripp genom århundraden och för de minsta finns chans att pröva kreativiteten i snickerboa, testa uppfinningar i teknikverkstan eller provsitta en gammal skolbänk. I det charmiga caféet serveras hembakat och på söndagar går våffeljärnet varmt samtidigt som ångmaskinerna visslar och doften av nysågat trä sprider sig.

Ett hjul på Derome trämuseum

Det ska vara roligt och spännande att vara här. Vår tanke är att hela tiden följa en röd tråd och väcka en nyfikenhet om vad som väntar runt nästa hörn, säger Amanda Nord Axelsson, verksamhetsansvarig. Hon tillägger att det finns en fördel i att det inte är något läns- eller statligt museum eftersom de då inte behöver förvara sakerna i montrar.

- Därför är det helt ok att sätta sig i en skolbänk och låtsas gå i skolan en stund, eller gå in i 50-talsköket och låtsas laga mat. Det blir förhoppningsvis en nostalgitripp för de äldre och en tidsresa för barnen på samma gång, säger hon.

Erling Andersson, vars far startade Derome såg 1946, har i över 30 års tid samlat gamla maskiner och utrustning i syfte att kunna visa upp träbearbetningens utveckling i Sverige. 1991 startade han museet och sedan dess har det utvecklats till ett spännande och roligt besöksmål för hela familjen.

TRÄ - Det naturligaste av alla material

Täljd trägubbe.

Utställningen ”TRÄ – Det naturligaste av alla material” tar dig med på en gedigen resa genom träbearbetningens långa historia. Från stenyxa till möbel och byggnadssnickare. Utställningen inleds med handgjorda verktyg, från en tid då träbearbetning var ett hantverk och man tog tillvara på det man hade. På många av föremålen finns spår av initialer från de som ägt föremålen. I utställningen blandas föremål med fakta, bilder och snickarnas egna berättelser. En bit in i utställningen tar industrialiseringen vid och många av de maskiner som visas upp är fullt fungerande än i dag. I denna del speglas en tid som är mer lik den vi har i dag.

- Plötsligt var det enklare att köpa något än att göra det själv. Framförallt ändrades prisbilden då massproduktionen kom in i bilden och folk, som nu dessutom bytt självhushållning mot förvärvsarbete, hade plötsligt råd, säger Amanda. I teknikverkstaden kan barn i alla åldrar testa olika uppfinningar.

Unik fotoutställning

En unik fotoutställning har tagit form på ett av loften. Bilderna som föreställer Derome och Veddige med omnejd är tagna i mitten av 1900-talet av den lokala amatörfotografen Erik ”Kloar-Erik” Anderson. Han köpte en kamera på postorder på 1930-talet och gick eller cyklade runt i bygden och fotade vad som kom i hans väg. Själv bodde han ute i skogen utan el eller vatten och lyckades med konsten att framkalla alla sina fotografier med hjälp av en 10-linjers fotogenlampa.

- Det är fantastiska bilder som ser ut att vara tagna av en proffsfotograf. Vi är väldigt glada att få ha dem här i sommar, säger Amanda.

Nostalgi och lek

Nostalgiutställningen följer en tidslinje – från sekelskiftet fram till 1950-talets Sverige. Historien berättas genom olika miljöer såsom butiker, bostäder och skola och du får en inblick i hur man levde förr. Många roliga och intressanta föremål visas upp längs vägen, som kafferostare, gamla handdrivna tvättmaskiner, strykjärn och ett historiskt dass från 1742.

Trä som konstmaterial

I träkonsthallen får du uppleva trä som konstnärsmaterial. Det är imponerande skulpturer och installationer, gjorda av såväl lokala som utländska konstnärer. En del av konstverken har snidats på plats av några av Europas bästa träkonstnärer vilket gör att de endast kan skådas här. I anslutning till träkonsthallen finns Gunnar Svenssons gedigna samling av dryga 100 små träskulpturer som visar upp yrken som hörde till trähantverk och jordbruk förr i tiden.

Varje söndag körs ångmaskinerna

Varje söndag under sommarmånaderna är det maskinkörardag. Då körs flera av ångmaskinerna som finns på gården och sågar med ramsåg dragen av Sveriges största igångvarande ånglokomobil.

- Ånga kommer ur de visslande maskinerna och det luktar nysågat, säger Amanda.

Njut av hembakat i det mysiga caféet

I caféet som är inrett med gamla möbler och andra spännande ting kan du njuta av en god fika eller koppla av med en bok eller tidning om träbearbetning, skog, arkitektur eller nostalgi. Hembakat står på menyn och på söndagar serveras även nygräddade våfflor. Uteservering finns självklart att nyttja under varma sommardagar. Derome Trä & Nostalgimuseum återinvigdes den 18 juni och håller nu öppet varje dag hela sommaren och under resterande delar av året. Missa inte detta unika utflyktsmål i trämetropolen Derome, endast 15 minuters bilresa från Varberg. Hela museet är tillgänglighetsanpassat.

Senast ändrad: 2023-06-22