Choose language
Other:
Barn

Barnens Varberg

I Varberg finns det gott om aktiviteter för barnfamiljer under alla årstider. Besök den populära lekplatsen Spööökitetsparken, bada vid Barnens Badstrand, gå en spännande visning på Varbergs Fästning, åk skridskor, hälsa på djuren på 4H-gården eller ta en tur inåt landet för lammsafari.

Lekplatser

Spööök

Ett besök till en lekplats kan passa både de yngre och lite äldre barnen. Spööökitetsparken i Societetsparken är Varbergs första utflyktslekplats och har temat lokalhistoria och spöken. På lekplatsen finns det bland annat ett spökhus, fladdermöss och en spökskog, konstgräsklädda fästningsväggar och studs- och hängmattor. Centralt finns också en lekplats utanför kulturhuset Komedianten och en utanför polishuset i Varberg.
Fler lekplatser i kommunenlänk till annan webbplats

Bad vid Barnens Badstrand

Barnens badstrand

Precis vid Kallbadhuset ligger denna mycket barnvänliga sandstrand. Skön sand att leka i, långgrunt vatten för bad, gungor och sandskydd med färgglada klätterhandtag. Nära till glasskiosk och toaletter.

Hallands Kulturhistoriska Museum

Hallands Kulturhistoriska Museum

Varbergs Fästning är mer än vad som syns utifrån – den innehåller också ett museum. Här kan du gå någon av de dramatiserade visningarna, kika på Bockstensmannen, ta en fika på Kafé Kulknappen eller bara leva dig in i den historiska miljön.

Museets basutställningar är gjorda för att tilltala många olika åldrar och intressen. I utställningen Halland genom tidernalänk till annan webbplats länkas dåtid och nutid samman genom bilder och frågeställningar kopplade till föremål i utställningen. Öppna de blåa luckorna och fundera runt likheter och skillnader mellan nu och då. Här finns också ett kök från 1930-talet där man får röra alla föremål och kan leka fritt!Bockstensmannenlänk till annan webbplats fascinerar alla åldrar – vem var han? I utställningen finns ett upptäckarspår där du kan titta och känna på olika material. I Konstnärskolonin Varbergsskolanlänk till annan webbplats kan du testa minnet och utmana någon i memory.

Upptäck själva fästningen tillsammans! Gå runt på området, titta ut över havet och staden, fundera över vallgraven och kanonerna. En fästning byggd som försvar mot svenskarna (Halland har varit danskt under flera perioder) väcker frågor om ”vi och dom”, krig och fred, och situationen runt om i världen. Tänk på att vallarna är höga och trapporna branta – det är bra om barn håller en vuxen i handen.

Strandtåget

Strandtåget

Strandtåget har i många år tagit resenärerna tur och retur från Societén inne i Varberg, längs strandpromenaden, till Apelvikens norra del vid restaurang Solviken. Nu är turen förlängd och kör ända ner till södra delen av Apelviken
och vänder vid restaurang & Olles.
Hop on, hop off!

Mer info om säsong och tider

länk till annan webbplats

Lammsafari

Lammsafari

En kul och annorlunda upplevelse är att åka en bit utanför Varberg till Öströö Fårfarm. Här kan du gå på lammsafari och njuta av vackra vidder och se spralliga små lamm hoppa omkring bland lurviga kossor. Efteråt kan du slå dig ner på en mysig plats med en fikakorg från Fårfarmens café och njuta av naturen. Läs mer

länk till annan webbplats

Brukets lekland

Brukets lekland

På Brukets lekland kan barnen skoja och busa så mycket de vill. De minsta kan tumla runt i babyhörnan med mjukt golv, åka rutschkana, simma i bollhavet, bygga med duplolego eller leka i lilla lekstugan.

De som är lite äldre kan gå på äventyr i klätterställningen, cykla, åka i rutschkanor, hoppa i studsmattan eller ta ett dopp i bollhavet.

Här finns även mat för hela familjen. Läs mer

länk till annan webbplats

Komedianten

Komedianten

Det finns alltid något att göra på Komedianten för barn och unga. Konstverkstan lockar till kreativt skapande och på Stadsbiblioteket finns de bästa böckerna. Arrangemangen är många och en helg i månaden händer något extra för barn. Dessa kulturhelger har olika teman som utforskas genom teater, musiklek, film, sagor, konstverkstäder och mycket annat.
Läs mer

länk till annan webbplats

BounceCamp

Bouncecamp

BounceCamp är en trampolinpark för spontanidrott i Träslövsläge strax utanför Varberg. Här finns en trampolinpark med fem stycken trampoliner och en stor foampit (en stor grop med skumgummi i). Här jobbar de med ett drop-in koncept där man får komma och träna, leka, hoppa och ha roligt.
Läs mer

länk till annan webbplats

Krabbfiske

Krabbfiske

Den enklaste men oftast roligaste och mest prisvänliga aktiviteten är krabbfiske. En aktivitet som fångar alla åldrar. En hink, ett snöre, en klädnypa och bete är allt som behövs.

Krabbor trivs bland tång i ganska grunt vatten och älskar mat, så väntan brukar inte bli lång. Samla in ett gäng och avsluta sedan fisket med ett krabbrace på stranden. Kanske är det just din krabba som vinner?

Glöm inte att krabbor är levande djur så tänk på en varsam hantering - det vill säga ta i dem med försiktighet, ha inte för många i hinken samtidigt och se till att vattnet inte blir för varmt. Och glöm inte att krabborna bor i havet och gärna vill komma hem efter lek!

Fästningsbadet

Fästningsbadet

Det nya Fästningsbadet har soldäck, badbrygga och ett hopptorn på 3,7 meter höjd. Här finns plats för sol, bad, hopp och lek på djupt vatten. Du hittar badet längst ut på Fästningspiren, bara ett par minuters promenad från centrum.

Simstadion

Simstadion

Simstadion har öppet nästan varje dag hela sommaren. Kom och bada, lek och ha kul! Det finns två tramploiner - 1 och 3 meter. Det är vattendisco varje dag vecka 27-32. Säsongsöppet.

Barnens bio

Bio

Under vår och höst hålls Barnens bio på biograf Capitol. Det visas barn- och ungdomsfilmer till billig peng. Läs mer om filmer och tillfällen på Bio Capitols hemsida.

länk till annan webbplats

Gokart

Gokart

Att köra Gokart är roligt! Lägsta åldern för förarna är 7 år och de måste vara minst 130 cm långa. Normalt öppnar Varbergs gokartlänk till annan webbplats sin bana i april och håller öppet till november, allt beroende på vädrets makter.

Snorkelled på Getterön

Snorkelled

På Getteröns första vik är Varbergs första snorkelled anlagd. Snorkelleden är 300 meter lång och sträcker
sig över sandbottnar,
ålgräsängar och tångklädda klippor.

Tretton stycken bojar leder ned till skyltar som sitter fast i ett betongfundament på havsbotten. Skyltarna ger spännande läsning under vattenytan för den som vill lära sig mer om havets djur- och växtliv samt de problem som finns med övergödning, miljögifter och nedskräpning.

För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten. Djupet kan variera mellan låg- och högvatten, men maxdjupet är ungefär tre meter och lägsta djupet är drygt en meter.

För att ge sig ut på upptäcktsfärden bör man ha ett cyklop, gärna en snorkel och ett par simfenor. Snorkelutrustning finns även för gratis utlåning hos Hattavikens kiosk.

Stättareds 4H-gård

Kossor

Sättareds 4H-gård är öppen året runt, alla dagar. Alla är välkomna att njuta av omgivningarna och hälsa på djuren! Du är välkommen att på kika på djuren i ladugården och de
olika hagarna på egen hand även när gården är obemannad. Gårdscaféet har utökade öppettider sommartid.

Numera kostar det att parkera på Stättareds friluftsområde. Istället för en allmän entréavgift är detta ett sätt att kunna bedriva verksamheten. Hitta hit.

länk till annan webbplats

Naturum på Getterön

Naturum

Naturum ligger i kanten av Getteröns naturreservat och här finns massor för de små att göra. Spana på fåglar, upptäcka spännande kryp i
naturen och på sommar och höst gå Floras sagostig där de bland annat får klättra upp i ett trastbo och klappa en humla.

Missa inte heller skattjakten i naturen som leder fram till en skatt. Frågorna, ledtrådarna och skattgömman byts ut vid varje månadsskifte. Titta på Getteröns hemsidalänk till annan webbplats för öppettider.

Sjöaremossens konstfrusna bandybana

Vinter

En favorit i vintertid är helt klart skridskoåkning. Att packa varm choklad, smörgåsar och skridskor för en kylig utflykt. Lite extra mysigt är att kunna åka utomhus.
Hallands öppna vatten fryser sällan – men det finns en annan lösning! Varberg har en isbana utomhus i Väröbacka som hålls igång mellan november och februari. Snöra på dig skridskorna så ses vi där!
Öppet: måndag – torsdag 13.00 – 15.30, söndag 15.00 – 18.00. Extra öppet under sportlovet.

Åkulla

Åkulla vinter

I Varberg kommer det sällan mycket snö vilket ibland kan kännas tråkigt. Därför sprutas det på vintern ut konstsnö i
Åkulla för att ge möjlighet till längskridåkning, pulkaåkning, lek och
grillning. Titta på Åkullas Facebook länk till annan webbplatseller www.akulla.selänk till annan webbplats för öppettider.

Senast ändrad: 2018-10-10