Choose language
Other:

5 pärlor

Har du redan träffat Bockstensmannen, testat surfing och köpt blommor på torget? Då kommer här några nya pärlor att upptäcka. Ta en promenad, cykeltur eller löprunda till dessa fotovänliga platser.

Karl- och Nisserundan

En långpromenad med havsluft och vackra vyer som ger både kraft och livsglädje. Från parkeringsplatsen vid Gamla Köpstads badplats tar du dig ner mot Kagabäcksvikens strand. Följ sedan sandvägen tills den leder dig upp på en liten grusväg. På den här mysiga sträckan är det enkelt att ta sig fram, både till fots, med cykel eller med barnvagn. När grusvägen tar slut är du framme i samhället Träslövsläge. Vill du fortsätta att promenera kan du ta dig ner till hamnen för en glass eller en trevlig lunch med havsutsikt hos Joels Brygga. Sträckan mellan badplatsen och Joels brygga är ca 2,5 km. 

Storslagna vyer åt alla håll

Naturreservatet Gamla Varberg är ett berg strax norr om Varberg som kröns av ett bronsåldersröse. Från toppen av berget är utsikten häpnadsväckande, vilket håll du än vänder dig åt! Bergets sluttningar är klädda i ljunghed och på väg mot toppen finns växter som ängsvädd, backtimjan och granspira. Det är väl värt ansträngningen att ta sig hela vägen upp när man som belöning får slå sig ner och blicka ut över Varberg stad, Getterön och Balgö. Samtidigt som man njuter av medhavd fika i sommarsolen. Gamla Varberg har en historia som vårdkaseberg. När man förr i tiden var orolig för att fiender skulle anfalla, bemannades vårdkasarna och om fienden närmade sig tändes en eld på berget som varningssignal till befolkningen. Vårdkase är det fornsvenska ordet för vaktstapel.

Snäckstrandens badstopp

I Träslövsläge finns det många pärlor att upptäcka en skön sommardag. Piren bredvid fiskehamnen är en av dessa. Här hänger gärna både lokala Läjesbor och turister på det nyanlagda soldäcket.
När du strosat runt bland de trånga gränderna och fiskebodarna i hamnen tar du dig lätt ner i vattnet för ett kvällsdopp från stegen ute på piren. Gillar du att vada läääänge innan du doppar dig är den stora stranden, också kallad Snäckstranden, det rätta valet för dig.

Stanna gärna kvar en stund och njut av omgivningarna i det gamla fiskesamhället. Läjesfavoriterna Tre Toppars glasscafé, Läjets pizzeria, Joels Brygga och Kaffeboden håller öppet till sent och molnfria dagar får du uppleva magiska solnedgångar över havet.

Möt solnedgången vid Gubbanäsan

Västra Getteröns naturreservat, eller Gubbanäsan som det kallas i folkmun, är populärt och det är inte svårt att förstå varför. Här får du nästan känslan av att vara på Gotland med det karga landskapet, enbärsbuskar och klapperstensfält. Ska du fånga den perfekta solnedgången ska du göra det här!

Om du kommer hit med bil kan du parkera på den stora parkeringen där vägen tar slut. Sen är det bara att ge sig ut på upptäcktsfärd runt udden. Det är ont om upptrampade stigar i reservatet så ströva fritt bland ljung- och sandhedar men se upp med var du sätter fötterna, helt plötsligt kan en jättegryta dyka upp! När du närmar dig den västligaste udden, den plats som faktiskt heter Gubbanäsan, kan det dyka upp en och annan bar rumpa då platsen är populär för ett nakendopp.

När du rör dig i reservatet vandrar du över Hallands landskapssten – den ovanliga bergarten Charnockit, eller Varbergsgranit som den också kallas lokalt. Den karaktäristiska gröna bergarten har bland annat använts för att bygga Varbergs fästning. Charnockiten är unik och förutom i Halland har den bara hittats på ett annat ställe i världen, i södra Indien. På uddens östra sluttning, upp mot den högsta punkten på drygt 20 meter över havet, ligger sju bronsåldersrösen. När du står här, mitt i reservatet, bjuds du på en storslagen utsikt över Kattegatt och Balgöfjordens skärgård i norr.

Mäktiga Subbe

I snart 90 år har Varbergs landmärke, den stolta Subbe fyr, hjälpt sjöfarare att navigera rätt genom Kattegatts vatten. Förutom att lysa upp vägen för besökare från havssidan, är fyren ett populärt och fotovänligt motiv som lockar många till att ta sig ut till udden där den ståtligt tar plats i Varbergs kustlinje. När du klättrat ner från klipporna som omger Subbe, kan du fortsätta söderut på den vackra promenadvägen, vars omgivning för tankarna till mer exotiska breddgrader, tills den mynnar ut i Apelviken. Längs med sträckan reser sig små stentorn som kreativa besökare lämnat efter sig. De platta stenarna är rester från de stenindustrier som en gång i tiden låg utmed Varbergskusten. Om du i stället väljer att följa vägen norrut, passerar du Carl Larssons hage innan du når Kusthotellet. Stanna till, blicka ut över havet och den slingrande strandpromenaden och fäst blicken, eller objektivet, på horisonten där Varbergs fästning tronar. 

Senast ändrad: 2022-06-15