10 måsten i Varberg

Varberg är en spännande stad med allt på behändigt avstånd. En inspirerande och historisk plats med något för alla. Vi har samlat några tips på saker du inte får missa under ditt besök!

Sandstrand, klippor och hav

Hav och bad

Ett bad om dagen oavsett årstid. När du besöker Varberg är badet ett måste. På sommaren har du flera härliga stränder att välja mellan. Mjuk och skön sand eller klippor och bergshällar. När du promenerar från stadskärnan når du tre badplatser på fem minuter! Längs med strandpromenaden hittar du alltifrån barnens badstrand, bad från brygga, nakenbad, trevliga klipphällar till ungdomarnas schyssta vik med bra snorkling. Söderut finns många fina sandstränder och norrut övergår kusten i klippor. Besöker du staden när temperaturen ligger under behaglig badtemperatur går det bra att bada i saltvatten inomhus på Varmbadhuset eller på någon av SPA-anläggningarna.

Hitta din favorit i vår badguide

spa

Spa

Att salta vindar och friska bad har använts för att stärka människors hälsa är inget nytt. Redan i början på 1800-talet sökte man sig till Varberg för att sola, bada, äta gott och njuta av de vackra miljöerna. Oavsett om du söker avkoppling i den asiatiska filosofin, det traditionella kurbadet med tångbehandling, undervattensbastu i naturskön miljö på landet eller exotiskt bad inspirerat från det blå Leninbadet är det vatten och avkoppling som är den gemensamma nämnaren. I Varberg finns traditionen och förutsättningarna för att må gott.

Här hittar du alla spa i Varberg

Varbergs fästning

Varbergs fästning

Den magnifika borgen står som ett landmärke för staden. Promenera runt fästningen längs med havet och fascineras av dess byggnation. För dig som är intresserad av Varbergs dramatiska historia med danska och svenska kungar är en guidad tur ett måste. Hallands kulturhistoriska museum som ligger på fästningen har dramatiserade visningar under sommaren. En lustfylld upplevelse där fästningens historia får liv och besökarna dras in i handlingen. Passa på att hälsa på Bockstensmannen och ta en titt på knappen som sägs ha knäppt Karl XII!

Läs mer om fästningen och Hallands Kulturhistoriska Museum

Varbergs torg

Torget och stadskärnan

Varbergs torg är känt över hela landet och är ett av Sveriges största torg till ytan med flest handlare i hela i Västsverige. Redan på 1600-talet bedrevs en livfull handel på torget. I ett rutsystem från torget strålar gatorna med unika butiker. Varbergs stadskärna är känd för sin fina shopping. De små unika butikerna bjuder på många godbitar. En torgdag med shopping, en fika eller lunch och promenad vid havet är en härlig upplevelse året runt.

Varbergs kallbadhus

Kallbadhuset

En energikick utöver det vanliga. Efter en promenad längs med strandpromenaden är det skönt att stiga in i det fantastiska Kallbadhuset. Med sina tinnar och torn står det ute i havet alldeles intill Varbergs fästning. Slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Utanför panoramafönstren utspelar sig skådespel av vilt piskande vatten eller spegelblankt glittrande hav. Kallbadhuset är en mötesplats för varbergaren året om. Vågar du doppa dig när istapparna gnistrar i solen en kall januaridag? Besök oss annars sommartid när vattnet är något ljummare.

Läs mer om Kallbadhusets historia

Två killar som skatear på strandpromenaden.

Strandpromenaden

Längs med havet slingrar sig denna magiska promenadväg. Utgår du från Varbergs fästning har du två och en halv kilometer av hav, klippor, nakenbad, sandstränder och fik. Strandpromenaden är en plats du aldrig kan få för mycket av. Promenaden bjuder på skön avkoppling i solen, träningspass i motvind eller vinterdagar med ett uppiskat dramatiskt svart hav. Fortsätter du ytterligare några hundra meter når du Apelviken berömd för sin fina surfing och strandnära restauranger. Köp med dig lite gott från torget och slå dig ner på en klipphäll längs vägen.

Apelviken strandhäng

Apelviken

En solig sommardag sjuder det av liv i Apelviken. En och en halv kilometer sandstrand erbjuder härliga långgrunda bad, och den som föredrar klippor hittar sin plats i solen vid Vikhyddan längst söderut. I Apelviken kan du spela fotboll, volleyboll och minigolf. Häng med barnen på lekplatsen eller bara slappna av på en solstol.

Vem som helst kan trivas här, men framför allt är detta surfarnas mecka. Detta är den perfekta platsen för kite, vindsurf eller vågsurf, och när vinden lägger sig blir det SUP:arnas paradis. Under dagen vaknar utbudet av restauranger till liv. Från Varbergs Kusthotell vid Kåsa-stranden i norr, till &Olles längst söderut hittar du mängder av ställen som erbjuder skönt häng och det mesta i mat- och dryckesväg. Strandtåget har i många år tagit resenärer tur och retur hit från Societén inne i Varberg.

En vandringsstig i bokskogen

Åkulla bokskogar

Inåt landet öppnar sig den vackra och sagolika bokskogen. Packa väskan med lite smått och gott, snöra på dig sköna skor och vandra under det ljusa och skira lövverket. När du når Bexells stenar är det dags att bre ut filten för en fika medan du förundras över stenarna med texter från slutet på 1800-talet. Är du sugen på lite delikatesser ska du besöka Öströö fårfarm. Här kan du hälsa på de ystra små lammen, åka en guidad tur på ägorna, ta en fika och framför allt smaka på de godsaker som säljs i gårdsbutiken.

Läs mer om bokskogen

Grimeton

Världsarvet Grimeton

Grimetons radiostation är ett världsarv med gammal och ny teknik. Oavsett om du är intresserad av teknik, historia eller bara är ute efter en upplevelse utöver det vanliga, är Världsarvet Grimeton utflyktsmålet för dig! På denna unika plats finns aktiviteter för hela familjen.

Läs mer om Världsarvet Grimeton

Komedianten

Kulturhuset Komedianten och Varbergs teater

Kulturhuset Komedianten sjuder av aktivitet! I huset finns Varbergs Stadsbibliotek, Varbergs Konsthall, Konstverkstan och Lilla Teatern. Vägg i vägg ligger dessutom anrika Varbergs Teater som är en del av Kulturhuset.

Här kan du låna böcker, surfa på internet, se spännande samtidskonst, utmana din kreativa sida, lyssna till föreläsningar, se teaterföreställningar och uppleva konserter med både lokala förmågor och nationella toppartister. Eller varför inte bara ta en fika och läsa en tidning? Kulturhuset Komedianten är en mötesplats för alla.

Läs mer om Komedianten och teatern Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: 2023-06-08