Ta bussen till äventyret
Sommaren 2023 valde en familj att förlägga en liten semestertripp till Åkulla bokskogar. De ville prova naturlivet i liten skala och här kan vi nu ta del av äventyret. Familjen som vi får följa består av två vuxna och två ungdomar. De planerade sin resa tillsammans under våren och la grunden till sin tvådagarsutflykt i naturen i Åkullas vackra bokskogar.
Då de ville ta sig fram på ett hållbart sätt valde de att åka kollektivt med Åkturen. Åkturen är en busstur mellan centrala Varberg och ut till området Åkulla bokskogar. Den rullar fyra turer per dag under Hallandstrafikens sommarperiod. Biljetten att rekommendera är antingen en enkelbiljett eller en 24-timmarsbiljett. Biljetten köps bäst i Hallandstrafikens app. Familjen bestämde att det var i vindskydd de ville övernatta. De laddade ner appen Naturkartan och planerade rutten utifrån var vindskydden var placerade.
Naturkartan visar inte bara var de olika lederna är utan också var du är någonstans i förhållande till leden. Men det kan också kännas tryggt med en papperskarta över vandringsstigarna. Det kan man få tag på via Åkulla bokskogars intresseförening eller skriva ut från hemsidan www.akullabokskogar.nu/kartor Länk till annan webbplats.
– När man ser en karta tänker man – vad långt det är, men när man räknar på hur lång tid det tar att gå inser man att det inte tar så lång tid och att det faktiskt inte är så långt, säger mamma Lina.
Ett morgonpiggt gäng
Alla familjemedlemmarna hade egen ryggsäck så att alla kunde hjälpas åt att bära packningen och hela familjen fick vara med och bestämma vad som skulle packas med. Alla var överens om att hela rutten skulle vara mobilfri och att telefonen bara fick användas som kamera.
Familjen startade en tidig morgon med buss från hemmet till Varbergs station där man bytte buss till Åkturen och lät äventyret börja. Ungdomarna var väldigt
taggade. Vid Grimeton radiostation kunde de känna historiens vingslag och fundera över kontaktvägar förr och nu. Avsaknaden av WiFi kliade lite i fingrarna men jämförelsen med hur lång tid kommunikationen tog förr var både tydlig och nyttig.
I Åkulla hoppade de av och började med en förmiddagsfikapå Åkulla Outdoor Resort. Efter det, nu med ny energi, började vandringen söderut längs med Hallandsleden ner mot Bexellsstigen.
Motivationstips längs väg
Att leka längs vägen gör att man peppar varandra och tar fokus från att sätta den ena foten framför den andra. En sådan lek kan vara att man bestämmer att alla ska hålla utkik efter till exempel myrstackar. Är man först att se en myrstack får man en belöning. Det kan vara en godisbit eller äpplebit eller vad som passar. Det kan också vara ordlekar eller sånger. Allt för att hålla motivationen
uppe. Att inte stressa är också ett bra tips. Ta många korta pauser, sträck på ryggen, kanske ta ett dopp om tillfälle ges. Det är också viktigt att dricka längs med vägen.
– Äldsta dottern är scout och hon lärde oss ett par tips bland annat att det är viktigt att byta till torra strumpor med jämna mellanrum för att spara på fötterna, säger Lina.
Vädrets makter
Ibland händer saker som man inte kunnat förutse och då måste man ibland tänka om eller göra det bästa av situationen. Vädermässigt hade familjen både skyfall och strålande sol vilket i deras mening bara kryddade hela äventyret.
– Men när man drabbas av gå-djävulen och bara stretar vidare utan att riktigt tänka kan det gå galet. Vid något tillfälle tappade vi fokus och höll på att missa vår utstakade väg, säger Lina.
Checklista packning
- Liggunderlag
- Sovsäck
- Vattenflaska
- Regnponcho
- Färdiglagad mat
- Stormkök, tändare/tändstickor
- Skålar, bestick, diskmedel och disksvamp
- Plåster och myggmedel
- Raggsockar till natten
- Ficklampa
- Badkläder
Fantastisk natur överallt
Familjen passerade området med Bexells talande stenar och började ivrigt leta rätt på så många de kunde. Bexells talande stenar är ett hundratal stenar, hällar och klippblock utspridda över området med inskriptioner av ordspråk och olika namn. En smaskig fika och lammgos på Öströö Fårfarm fick livsandarna att återvända och familjen kunde fortsätta den sista biten mot kvällens sovplats.
Framåt seneftermiddagen nådde de sitt mål för dagen och började boa in sig i vindskyddet vid Byasjön. Ett rymligt vindskydd som ligger magiskt vackert vid en sjö inbäddad i grönskan med en lång badbrygga. Flera andra kom och tog ett kvällsdopp och någon stod och fiskade.
– Man möter många intressanta, både platser och personer och det blir ett wow för hela familjen, säger Lina. Sovsäckarna rullades ut, maten sattes på värmning och kvällsdoppet var svalkande och skönt. Familjen kunde efter en strapatsrik dag njuta av den ljusa sommarkvällen och invänta mörkret. Med mat i magen och värmen från elden somnade de så småningom och sov som stockar.
Äventyret fortsätter
Dag två vaknade familjen till fågelkvitter och en hel skock får som kom och sa god morgon. Frukosten intogs med sjön som utsikt och sen packades allt samman och lastades i ryggsäckarna. Det var såklart lättare packning dag två eftersom hälften av maten var uppäten. Det enda som lämnades kvar var en hälsning i den trevliga gästboken som tillhörde vindskyddet.
Familjen passerade Emmastugan i Långanskogen, ett torp från början av 1800-talet och fascinerades av hur livet var förr. Bara ett stenkast därifrån finns Ästad vingård som i sann mening visar hur det riktigt goda livet kan se ut idag.
Några fantastiska ängar och kuperade trolska skogsstigar senare var familjen framme vid sitt mål. Väl tillbaka på bussen efter två dagar fyllda av äventyr var vissa glada att kunna ladda mobilen och säga hej till kompisarna.
– Äventyret har helt klart gjort familjen ännu tajtare. Vi har upplevt något gemensamt som vi tillsammans kan minnas, det här kommer vi absolut göra om, säger Lina.
Tips på bra och enkel mat
Färdigstekta pannkakor, kokt ägg, nudlar, havregrynsgröt, korvstroganoff med ris, ja allt som kan lagas i förväg och bara värmas.
Familjens bästa tips
Tänk ut några lekar att ha längs vägen som t ex ordlekar för att hålla motivationen uppe.
Ha regnponcho lättillgängligt så att du snabbt kan täcka dig och ryggsäcken
om himlen skulle öppna sig.
Tre-i-rad kan man spela med bara några stenar eller rita med en
pinne i gruset under pauserna.
Smultronställen längs vägen
Åkulla bokskogar, naturreservaten och de fina vandringsstigarna är fantastiska – vilket sceneri! Ta in det du ser utmed vandringsvägen!
Läs mer om naturreservaten på lanstyrelsen.se/halland Länk till annan webbplats.
Öströö fårfarm – Är ett magiskt ställe att stanna vid. Små ulliga gulliga får, gofika och möjlighet att botanisera bland varorna.
Läs mer på ostroofarfarm.com Länk till annan webbplats.
Ästad vingård erbjuder ett lyxigt stopp. Här kan du både övernatta, äta gott eller ta ett par härliga spatimmar och vila fötterna. Läs mer på astadvingard.se Länk till annan webbplats.
Världsarvet Grimeton radiostation. Den snart hundraåriga anläggningen erbjuder spänning på många olika sätt. Här kan du vara med på ett riktigt äventyr eller botanisera bland de vackra gamla sändarmaskinerna i sändarsalen. Läs mer på grimeton.org Länk till annan webbplats.
Åkturen - Så här funkar det!
Biljetter
Biljetten man köper är en 24- timmarsbiljett för att kunna hoppa av och på bussen där man själv önskar under dagen. Samtliga period- och enkelbiljetter enligt Hallandstrafikens taxa gäller på Åkturen.
Bäst är att köpa en 24-timmars biljett som är giltig hela dagen. Betalar du med appen får du 15% rabatt. Biljetten kan köpas i Hallandstrafikens kundservicebutik, i appen och hos busschauffören.
Mer information finns på hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats.
Hållplatser och tider
Busslinjen Åkturen körs under perioden 17 juni - 18 augusti med dagliga avgångar från Varbergs bussterminal. Det finns gott om intressanta platser att utforska längs linjen och man kan hoppa av och på vid samtliga busshållplatser längs vägen. Kom ihåg att kolla öppettiderna på besöksmålen du planerar besöka. Dessa hittar du säkrast på respektive företags hemsida.